IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дидие Рейндерс: Нови мерки ще защитават потребителите в ЕС от лоши търговски практики

Те включват ново законодателно предложение, насочено към предоставянето на по-добра информация за потребителите относно устойчивостта на продуктите

19:25 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов пакет от мерки ще защитава европейските потребители от злоупотреби от страна на бизнеса, обяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс при откриване на дискусия относно програмата в Дома на Европа.

"Потребителите в България се притесняват от инфлацията, която е последица от войната в Украйна, но и заради енергийните ресурси и храните. Наскоро имаше недоволство и от поскъпването на мобилните услуги. Налице е уязвимост на потребителите на бързи заеми, както и от страна на колекторски фирми, които тормозят и заплашват клиенти, когато закъсняват с погасителните вноски, но за щастие в България това е добре регулирано. В същото време има проучвания, които показват, че в до 90 процента от случаите търговци са замесени в незаконни практики. Всички притеснения от този род, както и други въпроси, които са се натрупали с времето, ще се адресират от новата програма за потребителите на Европейския съюз", заяви Рейндерс, цитиран от БТА.

По думите му тази програма трябва да отрази постиженията в тази сфера на националните законодателства и да ги надгради, като обхватът й се разпростре върху потребителите в целия съюз.

В програмата се предлагат действия на европейско и национално равнище, които да се изпълнят в следващите пет години от страните членки. Те включват ново законодателно предложение, насочено към предоставянето на по-добра информация за потребителите относно устойчивостта на продуктите, адаптиране на съществуващото законодателство към цифровата трансформация, както и план за действие с Китай относно безопасността на продуктите, които се внасят на европейския пазар.

Предстои да се подобри достъпът на потребителите до институции, които да защитават правата им, да се създадат механизми за извънсъдебно договаряне между потребители и търговци. Разработват се мерки за намаляване на уязвимостта на потребителите в интернет.

През следващата година Европейската комисия (ЕК) ще предложи осигуряване на по-добра информация за потребителите относно устойчивостта на продуктите и за борба с определени практики, като заблуждаващи твърдения за екологосъобразност или преждевременно излизане от употреба на продуктите. Комисията също така ще насърчава ремонтирането и по-устойчивите и кръговите продукти. Това предполага борба срещу фалшивите и хвалебствени ревюта на продукти в интернет, както и задължаване на инфлуенсърите да декларират, когато с ревютата и съдържанието което създават, отправят търговски послания.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов от своя страна посочи, че защитата на потребителите е също толкова важна за правителството, колкото и приемането на България в еврозоната. Той се спря върху необходимостта да се подобри информираността на потребителите. Като пример посочи нова директива за потребителските кредити.

По време на дискусията участници се обявиха за правото на ремонт на стоките, удължаване на гаранционните срокове, защита от подвеждаща информация онлайн и адаптиране на европейската и националните законодателни рамки в съответствие с дигиталната революция.

Предстои серия от дискусии в страните членки на национално, но и на европейско ниво, след което в началото на 2025 г. ще се изведат приоритетите и те ще залегнат в конкретни промени на европейското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още