IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евробарометър: Близо две трети от българите оценяват съдебната система като зависима

Едва 24% смятат, че съдебната система е добра при 52% средна стойност за ЕС

20:21 | 11.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА
Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

65% от хората в България оценяват съдебната система като лоша по отношение на независимост на съда и съдиите. Това отчита проучване на Евробарометър за усещането на обществото за независимост на съдебната система през 2024 г. Едва 24% смятат, че съдебната система е добра при 52% средна стойност за Европейския съюз. Средно в ЕС за лоша приемат съдебната система 37% от респондентите.

По отношение на доверието в съдебната система България е на предпоследно място, като по-ниско е оценката на обществото единствено в Хърватия. Най-високо оценяват независимостта на съдебната си система в Дания, Финландия, Австрия и Швеция. 

Как обществото възприема независимостта на съда? (Данни на Евробарометър, в по-светли цветове за 2016, 2022 и 2023, тъмни – за 2024) Как обществото възприема независимостта на съда? (Данни на Евробарометър, в по-светли цветове за 2016, 2022 и 2023, тъмни – за 2024)

Сходна е ситуацията и по отношение на оценката на фирмите за независимостта на съдебната система, като се наблюдава влошаване на показателите през последната година. България отново е на предпоследно място, следвана единствено от Полша. В най-голяма степен фирмите у нас виждат намесата на икономически и други специфични интереси като причина за зависимост на съда. 

Как фирмите възприемат независимостта на съда? (Евробарометър: зелено – статутът не гарантира независимост на съдиите, синьо – зависимост от икономически и други специфични интереси, оранжево – политическа намеса) Как фирмите възприемат независимостта на съда? (Евробарометър: зелено – статутът не гарантира независимост на съдиите, синьо – зависимост от икономически и други специфични интереси, оранжево – политическа намеса)

Респондентите в България усещат по-голям натиск от страна на политически и икономически субекти над съдебната система и в по-голяма степен не вярват, че статусът на съдиите е гаранция за тяхната независимост.

Респондентите, които в по-голяма степен се доверяват на независимостта на съдебната система в страната си, най-често посочват като мотиви за позитивната си оценка статута и позицията на съдиите, които в достатъчна степен гарантират независимостта им, следвани от липсата на натиск от страна на икономически и политически субекти.

Анкетираните, които дават негативна оценка, я обясняват с натиск от страна на правителството и политиците, натиск или намеса от страна на икономически или други специфични интереси, а чак на трето място посочват статута на съдиите като гарантиращ в недостатъчна степен тяхната независимост.

Средните данни за ЕС остават относително стабилни спрямо предходното проучване, проведено през януари 2023 г., отчита Евробарометър. Настоящото проучване е проведено през февруари 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още