IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия не ни познава, но иска да ни изтрие

Според руска информация армията е поела контрола над центъра на Херсонска област в Южна Украйна

14:25 | 02.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS</em></p>

Снимка:  EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS

След руското нападение срещу паметника Бабин Яр (пролом край Киев в Украйна, където нацисти и местни колаборационисти извършват поредица масови избивания на евреи и други цивилни граждани по време на своите военни действия в Съветския съюз) украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войски, че искат да унищожат страната и нейната история.

„Това нападение показва, че за много хора в Русия Киев е абсолютно чужд", каза Зеленски във видеопослание. „Те не знаят нищо за Киев, за нашата история. Но всички те имат заповед да заличат историята ни, страната ни, всички нас“.

Според информация от ръководството на украински музей сграда в непосредствена близост до мемориала Бабин Яр е била повредена при нова руска атака в Украйна. Засегнатата сграда е построена като спортен център по съветско време и след това е станала част от мемориала, заяви пред DPA Натан Шарански, ръководител на надзорния съвет на мемориала. Пожарът е нанесъл щети, но все още не е ясна точната им степен, казва той. Самият Шарански не е на мястото на инцидента. 

Според украински източници две предполагаеми ракети са ударили телевизионния център в Киев в непосредствена близост до Бабин Яр във вторник. Петима случайни минувачи са убити, а други петима са ранени.

Руското министерство на отбраната представи обстрела на киевската телевизионна кула като превенция на украинските „информационни атаки". Нападението не е засегнало и жилищни сгради, заяви в сряда говорителят на министерството Игор Конашенков. Той не споменава нищо за факта, че близкият мемориал на Холокоста също е бил ударен.

По данни на украинските служби за спешна помощ при обстрела на телевизионната кула са загинали петима души, а петима са били ранени. Украинските телевизионни канали не работеха малко след нападението, но оттогава са възобновили излъчването си.

Междувременно руските военни настъпват още по-агресивно в Украйна. През нощта имаше многобройни нападения, особено срещу градовете Харков и Киев. По данни на местни агенции са били използвани и руски крилати ракети. Според съобщения от Харков са били бомбардирани и жилищни сгради, а много цивилни са били убити.

Според руска информация армията междувременно е поела контрола над центъра на Херсонска област в Южна Украйна. Поне така твърди говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Това твърдение не може да бъде проверено по независим начин. Местните украински власти засега съобщават само, че градът е напълно обкръжен.

Херсон, с население от около 280 хил. души, би била първата украинска регионална столица, която руските войски ще вземат под свой контрол от началото на войната. Градът е обграден от дни. Съветник на украинското министерство на вътрешните работи разказва за многобройни загинали цивилни, които са били убити, докато са се опитвали да защитят града си с т.нар. коктейли „Молотов".

През нощта бе съобщено за въздушно нападение над украинския град Житомир. Вероятно крилати ракети от руския тип „Калибр" са повредили множество жилищни сгради, включително болница, съобщава агенция Униан. Украинското министерство на вътрешните работи, позовавайки се на местните власти, съобщава, че са загинали четирима души. Целта на нападението е било близко военно съоръжение.

Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват горящи къщи и спасители. Житомир се намира на около 140 км западно от столицата Киев. Досега нападенията са регистрирани предимно в северната, източната и южната част на страната.

А по-късно днес Беларус заяви, че засилва сигурността по западната и южната си граница. Беларус е съюзник на Русия и граничи с Украйна на юг. Във вторник президентът Александър Лукашенко заяви, че страната му не възнамерява да участва в руската военна операция в Украйна. Той отхвърля обвиненията на Киев, че руските войски атакуват Украйна и от територията на Беларус.

Междувременно британския министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Русия ще нахлуе още по-масирано в Украйна. Бруталността на руския президент Владимир Путин ще се увеличава, казва Уолъс пред британската радиостанция LBC. „Всеки, който разсъждава логично, не би направил това, което той прави. Така че бруталността му ще се увеличи“. Продължавайки, Уолъс казва: „Той обгражда градовете, бомбардира ги безмилостно през нощта (...) и в крайна сметка ще се опита да ги унищожи и да се премести в градовете“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''....Санкциите и самоцелните проклетисвания срещу Русия са поради политическата импотентност на Запада....'' Ах, нима;0 И русия НЕ води агресивна война в Украйна, така ли, и абсолютно ''случайно''- водени от омраза към русия- 144 държави осъдиха руската агресия в Украйна... Сърбия и тя е държава, която умира от омраза и злоба към руснаците- ангелчетата на земята, и затова, видите ли, е гласувала ЗА декларацията на ОС на ООН;0 Дори и ЕС да си направим своя армия, руснаците ПАК ЩЕ ПИСНЕТЕ- ААА, СИСТЕМА ЗА КОЛЕКТИВНА СИГУРНОСТ- Т.Е. ВОЕНЕН СЪЮЗ, ГРАНИЧИ С РУСИЯ, и ще се позовете на чл.12 мисля ал.1 или 2 от военната докрина на русия...Да- всичко се връща, самата Природа НЕ ТЪРПИ руските убийства на ЦИВИЛНО население, само защото то принадлежи към етническите украинци. Денацификация, а- т.е. ГЕНОЦИД на местното етническо украинско население и заселване на тяхна територия на етнически руснаци... Толкова сте прозрачни, че няма накъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Двойният стандарт НИКОГА в света не е довел до добри резултати. Санкциите и самоцелните проклетисвания срещу Русия са поради политическата импотентност на Запада. Срещу Путин, АХ колко им харесваше Елцин!!! -Калинка, калинка, калинка мая...Те консолидализират не само руското общество, но и справедливо мислещите хора по света.А актьорът Зеленски си го избраха дори по професия. Кукла на конци. И НИЩО ДОСЕГА в ПОЛЗА на Украйна. Да не отварям дума за безчинствата на бендеровците под неговото покровителство. Но ВСИЧКО се връща, казвам със съжаление. И тези, които сега ги насъскват, МИГОМ ще се отречат, че са правили това. ИСКРЕНО съжалавам, че правите кеф на агресорите от Запад. Защо Обединеното (разединеното) кралство и ФАЩ не се бият помежду си? СРАМОТА е да ги допуснем в ИЗТОЧНА ЕВРОПА да нахлуват (нищо че сме от НАТО, който бил отбранителен блок?! Няма ли Вършавски договор, не трябва да има и НАТО. И ако ЕС не е СЛУГИНАЖ на ФАЩ, то да си направим своя войска.Писна ми от тези империалисти по цял свят. Последно ИЗБЯГАХА от АФГАНИСТАН от покрива на посолството им и оставиха пълен ХАОС, плюс цялата си военна техника в ръцете на врага.????!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
вече добре ги опознаха... ама нещщо не говорят тия млади русначета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Мдааа- украинските жени са по-милозливи от мен, отличават се с изключителен ХУМАНИЗЪМ, непознат на руската ''широка душа''- КИЕВ, 02.03.2022 18:42 (БТА) Украинската армия покани днес майките на руски войници, заловени в страната, да си ги приберат, предаде Франс прес. Киев твърди, че е взел десетки пленници от началото на руската инвазия миналата седмица, отбелязва агенцията.Взето е решение за връщане на пленените руски войници на майките им, ако дойдат в Украйна, в Киев, за да си ги приберат, се казва в изявление на украинското министерство на отбраната.То публикува телефонни номера и имейл, чрез които майките може да получат информация за синовете си, които са пленници в Украйна. В случай, че задържането на синовете им бъде потвърдено, руските жени са съветвани да пътуват до Полша и след това да влязат в Украйна през граничен пункт. "Ще бъдете посрещнати и отведени в Киев, където вашият син ще ви бъде върнат", обеща украинското министерство на отбраната. То подчерта, че за разлика от фашистите на Путин, ние, украинците, не водим война срещу майките и техните пленени деца. Това е ВИСША ПРОЯВА НА ЧЕСТ, ХУМАНИЗЪМ И ДОСТОЙНСТВО. БРАВО на украинските жени- имате моето изключително уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Зеленски, вземи си 30-те сребърника и *** да се занимаваш с нещо, от което разбираш повече от държавното управление. Украинците ще си изберат по-умен водач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Не е, тоя чете само надписите по бариерата - като я вдига и спуска. Нощен пазач, кво очакваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Зеленски: Русия не ни познава, но иска да ни изтрие === Алоуу, комика! Ти лично на Путин в едно шоу, не му ли каза: Владимир Владимирович, вземете ме, дори и за дългове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
русия се самоизтрива. Всяка година руснаците намаляат с милион а приемат по 200 -250 хиляди азиати-мюсюлмани. До 20 години половината ще бъдат "правоверни". путин'ка се опитва да отложи немислимото, за съжаление обаче няма спасение. русия ще я има, руснаците може да говорят руски може и да не говорят, ще са по тъмнички и ще са от съвсем различен генотип. Съдба, какво да направиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Толуме, ти история учил ли си.? Московия е рожба на Киевска Рус, а не обратното Толуме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
Вече ОСЕМ години след врязването на САЩ в Украйна чрез поредната цветна революция в света и НИКАКВИ положителни резултати за страната!!!!! Помните ли репликата на Виктория Нюланд, която разнасяше понички по Майдана "*** the EU!". Толкова за ЕС-САЩ "дружбата". Украйна е ЕДИНСТВЕНАТА държава в Източна Европа, която по БВП не стигнала (върнала?) на нивото от 1989 г.! Има ли поне малко мислещ, за да не "вдява", че и Джо Байдън(чо), който налучкваше само датата на нападение и Урсулка НЕ СИ МЪРДАТ пръста за Украйна, ОСВЕН ако не им се нарушават собствените интереси. Да, синът на Байдън е замесен в корупционна сделка за гориво за 5 милиарда долара, но се потуши тази работа.ТОВА е БЕЗОБРАЗИЕ и ЛИЦЕМЕРИЕ към украинския народ. И УКРАИНЦИТЕ ТРЯБВА да си искат полагаемото им се.Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че Украйна не е кандидатствала за регистрация на граници от 1991 г., така че държавата Украйна не съществува...А палачото-артист Зеленски (показателна фамилия) да беше спазвал поне Минските споразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още