IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН очаква 4 млн. бежанци да напуснат Украйна

Броят на очакваните бежанци е с 300% повече от по-ранните прогнози на Европейския съюз за около 1 млн. души

09:09 | 02.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

До 4 млн. души може да потърсят убежище в други страни „през идните седмици“ заради войната в Украйна. За това предупредиха от ООН.

Броят на очакваните бежанци е с 300% повече от по-ранните прогнози на Европейския съюз за около 1 млн. души. За страна с население от около 44 млн. това ще означава напускане на около 9% от него, съобщава Bloomberg.

„Работил съм с бежански кризи почти 40 години и рядко съм виждал толкова невероятно бързо изселване на хора“, коментира Филипо Гранди, върховен представител за бежанците на ООН, който направи прогнозата.

Според данни на Гранди досега около 677 хил. украинци са напуснали страната. Унгария, Полша, Румъния и Словакия обявиха, че се подготвят да приемат хора на своя територия.

Той съобщи, че досега ООН е получила най-малко 40 млн. долара дарения от частни компании и граждани през последните дни. Във вторник организацията започна кампания за набирането на 1,1 млрд. долара в помощ на украинците, останали в страната, както и допълнителни 551 млн. долара за техните сънародници, които са я напуснали.

Представители на Великобритания и САЩ заявиха на Съвета по сигурността в понеделник, че страните им са отделили всяка по допълнителни 54 млн. долара, а Норвегия – 226 млн. долара. Индия се ангажира с предоставяне на медицинска помощ, а Албания потвърди, че е готова да приема бежанци.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари във вторник на страните, които приемат украинци.

„Важно е, че тази солидарност е предоставена без дискриминация на база раса, религия или националност“, посочи той.

В понеделник Airbnb Inc. съобщи, че предоставя безплатно краткосрочно настаняване на до 100 хил. бежанци. Компанията посочи в изявление, че е предложила помощ на властите в Полша, Румъния, Германия и Унгария.

В САЩ пък група сенатори изпратиха писмо до президента Джо Байдън с искане на украинците със статут на временно пребиваване да могат да останат по-дълго в страната, за да не се налага да се връщат у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
зелени сертификати ....? или той ковида сега не работи ... как Путин за два дни излекува светра от ковида ... направо си е за Нобелова награда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Мдаа, очаква ни невероятна по мащаб бежанска криза, спрямо която няколкото хиляди бежанци пуснати от Лукашено ще изглеждат като песъчинка на плажа. Задавам си въпроса, ако след падането на Киев, западняците продължат да подхвърлят дръвца в огъня, подкрепяйки съпротивата на украинците в западните им територии, а руснаците решат че след като така и така са започнали, трябва да се разходят до Львов, то колко още бежанци ще влязат в ЕС и дали това няма да доведе до колапс на някои европески институции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още