IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евакуираните от Киев българи вече са в родината

Тежки сравнения са се водили през нощта в Харков и южния украински град Херсон

08:23 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на външните работи Теодора Ганчовска (в средата). <em>Снимка: МВнР</em></p>

Министърът на външните работи Теодора Ганчовска (в средата). Снимка: МВнР

Автобусите с евакуираните от Киев българи преминаха през контролно-пропускателния пункт Дуранкулак, предава БТА. Освен наши сънародници в колите пътуваха и украинци, граждани на Република Северна Македония и германци. Пристигнаха и автомобилите с екипа от дипломатическата ни мисия в Киев.

Евакуираните бяха посрещнати от министъра на външните работи Теодора Ганчовска. Както БТА информира, тя съобщи, че пристигат около 200 души и изрази благодарност към българските служби за сигурност, съдействали за успешната евакуация на хората.

Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че е осигурен подслон за всички, които няма къде да отседнат. Те ще бъдат настанени в различни бази около Варна и в Смядово.

„Големи благодарности на България“, каза Альона Смилек от Киев. Тя разказа, че в украинската столица е много страшно и опасно. Смилек посочи, че хората, с които е пътувала, са били много внимателни към всичките ѝ сънародници. Разказа, че сега е научила за българския обичай за Баба Марта и уточни, че подарената ѝ мартеница ще закачи на дърво с молитва за мир по целия свят.

Междувременно по данни на украинските медии и в сряда вечерта в страната е имало сблъсъци с руската армия. В източния украински град Харков, вторият по големина в страната, руски войници нападнаха военен медицински център, съобщи агенция „Униан“. Имало е сражения с украински части. Близо до Харков украинците са успели да пленят шест нови руски танка Т-80БВМ, се казва в съобщението.

Сражения се водят и в южния украински град Херсон. Според агенция „Укринформ“ руски танк е стрелял по сграда на украинската тайна служба СБУ.

Съветникът на Министерството на вътрешните работи Антон Геращенко разказва за множество загинали цивилни, които са защитавали Херсон с т.нар. коктейли Молотов и др. Според местни съобщения градът в устието на река Днепър е обкръжен.

Ръководството на града заяви, че руски войници са превзели пристанището и железопътната гара. Има многобройни смъртни случаи и наранявания сред украинските войници и цивилни граждани.

Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Междувременно министерството на отбраната в Киев предупреди, че Беларус не бива да оказва по-нататъшна подкрепа на руската инвазия в Украйна. Беларус вече помага на Русия с присъствието на войски и оръжия на своя територия, съобщи министерството в сряда вечерта. Беларуските войски са в бойна готовност и се намират близо до украинската граница, се казва в съобщението.

Наскоро Министерството на отбраната на САЩ заяви, че няма данни беларуски войски да нахлуват в Украйна. Беларуският управник Александър Лукашенко също заяви, че в съседната страна няма военнослужещи. В медиите обаче се появиха съобщения, че беларуски военни са били забелязани в Черниговската област на границата с Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още