fallback

Путин: Западните санкции са равносилни на обявяване на война

Операцията в Украйна върви по план, зяви руският президент

17:00 | 05.03.22 г. 19

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че западните санкции срещу Русия са равносилни на обявяване на война и предупреди, че всеки опит за налагане на забранена за прелитане зона в Украйна ще означава влизане в конфликта, предава Ройтерс.

Путин повтори, че целите му в Украйна са да защити рускоговорещите общности чрез „демилитаризация и денацификация“ на страната, така че тя да стане неутрална.

Украйна и западните страни отхвърлиха това като неоснователен претекст за нашествието, което той започна на 24 февруари, и наложиха обхватни санкции, целящи да изолират Москва.

„Налаганите санкции са равносилни на обявяване на война, но слава богу, не се стига до това“, заяви Путин пред група стюардеси в тренировъчен център на „Аерофлот“ близо до Москва.

Той допълни, че всеки опит от друга сила да наложи забранена за прелитане зона в Украйна ще бъде счетен от Русия за намеса във военния конфликт. НАТО отхвърли искането на Киев за установяване на такава зона с мотива, че това ще ескалира войната отвъд Украйна.

Путин заяви, че във военната операция не участват повикани на военна служба руснаци и допълни, че тя се води само от професионални военни.

„Няма нито един човек, повикан на военна служба, и нямаме план за това. Нашата армия ще изпълни задачите си. Нямам никакво съмнение в това. Всичко върви по план“, каза руският президент.

Той отхвърли притесненията за въвеждане на военно или извънредно положение в Русия. Путин заяви, че подобна мярка е била налагана, само когато е имало значителна вътрешна или външна заплаха.

„Не планираме да въвеждаме никакъв специален режим на руска територия, в момента няма нужда от това“, каза той.

По-рано днес ВВС съобщи, че руснаци преминават границата с Финландия при граничния пункт "Ваалимаа, на близо 200 км от Хелзинки, с коли и автобуси. Притокът не е голям, но е постоянен. 

Някои хора искат да напуснат Русия заради упорити слухове, че правителството на Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу нашествието в Украйна. 

Тъй като полетите към Европа са спрени, единственият начин за излизане от страната е с кола или влак. 

ВВС цитира млада рускиня, която казва, че повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да отиват в затвора, ако се опълчат на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още