IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западните санкции са равносилни на обявяване на война

Операцията в Украйна върви по план, зяви руският президент

17:00 | 05.03.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че западните санкции срещу Русия са равносилни на обявяване на война и предупреди, че всеки опит за налагане на забранена за прелитане зона в Украйна ще означава влизане в конфликта, предава Ройтерс.

Путин повтори, че целите му в Украйна са да защити рускоговорещите общности чрез „демилитаризация и денацификация“ на страната, така че тя да стане неутрална.

Украйна и западните страни отхвърлиха това като неоснователен претекст за нашествието, което той започна на 24 февруари, и наложиха обхватни санкции, целящи да изолират Москва.

„Налаганите санкции са равносилни на обявяване на война, но слава богу, не се стига до това“, заяви Путин пред група стюардеси в тренировъчен център на „Аерофлот“ близо до Москва.

Той допълни, че всеки опит от друга сила да наложи забранена за прелитане зона в Украйна ще бъде счетен от Русия за намеса във военния конфликт. НАТО отхвърли искането на Киев за установяване на такава зона с мотива, че това ще ескалира войната отвъд Украйна.

Путин заяви, че във военната операция не участват повикани на военна служба руснаци и допълни, че тя се води само от професионални военни.

„Няма нито един човек, повикан на военна служба, и нямаме план за това. Нашата армия ще изпълни задачите си. Нямам никакво съмнение в това. Всичко върви по план“, каза руският президент.

Той отхвърли притесненията за въвеждане на военно или извънредно положение в Русия. Путин заяви, че подобна мярка е била налагана, само когато е имало значителна вътрешна или външна заплаха.

„Не планираме да въвеждаме никакъв специален режим на руска територия, в момента няма нужда от това“, каза той.

По-рано днес ВВС съобщи, че руснаци преминават границата с Финландия при граничния пункт "Ваалимаа, на близо 200 км от Хелзинки, с коли и автобуси. Притокът не е голям, но е постоянен. 

Някои хора искат да напуснат Русия заради упорити слухове, че правителството на Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу нашествието в Украйна. 

Тъй като полетите към Европа са спрени, единственият начин за излизане от страната е с кола или влак. 

ВВС цитира млада рускиня, която казва, че повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да отиват в затвора, ако се опълчат на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Мен ми прилича на специална операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Той си е женичка, сценката със стюардесите от приземената Аерофлот го доказа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
това не са мои грехове ... да си плаща тоя , дето ги е сторил ...както и всичката мръсотия за 32 гдини между прочем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хайде, стига вече- българите в този форум изрично пишем за ЗАПЛАХИТЕ НА ПУТИН ЗА УПОТРЕБА НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ЗА УЛТИМАТУМ ДИРЕКТНО КЪМ БЪЛГАРИЯ, а всички руснаци пишете само за сащ... Проверете си психичното здраве- В СВЕТА И ЕВРОПА ИМА НАД 250 ДЪРЖАВИ- какво сте се вторачили в този сащ..Или сте болни от любов към сащ, или имате култ към сащ, или изпитвате патологичен СТРАХ от сащ...НА НИКОЙ БЪЛГАРИН НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА САЩ и в това е разликата между нас, българите, и вас- руснаците. Ние сме болезнено самокритични и НЕ обвиняваме нито чужди държави, нито чужди етноси за нашите си проблеми. Вие обаче, не сте така- все очите ви са в ЧУЖДОТО- все в чуждата паница гледате с жадни очи, ако може, да го ограбите, откраднете, присвоите и все от позицията на '' велика ядрена сила''. То на човек да му писне от такъв мошенически и хищнически манталитет... Абе хванете се да РАБОТИТЕ нещо, да СЪЗДАДЕТЕ нещо, което може да е от полза за много голям брой хора, но не- вие едно си знаете, едно си баете- за всичките ви проблеми сащ са ви виновни... Честно казано, сте за съжаление. Без елементарна доза самокритичност и признаване пред самия себе си на собствените си грешки, Е НЕВЪЗМОЖНО човек да дръпне напред, Оправяйте- оказва се, че са ви МАЛКО САНКЦИИ- ОЩЕ МОЖЕ, щом не схващате,че проблемът ви е не сащ, а описаният манталитет..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Ти май не знаеш какво произвежда военната ни индустрия и с кого търгува. Препоръчвам ти да прочетеш - ще се изненадаш в колко конфликта имаме косвени участие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Видно е, че Е ПРАВИЛНО да членуваме в НАТО- ако бяхме неутрална държава, сега ние можеше да сме в положението на Украйна."май не е баш тъй ... ние не сме избивали руснаци в Донецк и Лугански, все още / и слава Богу / не сме се целили срещу Русия , все още / и слава Богу / , не сме станали депо за американски , английски и германски оръжия за война срещу Русия , все още / и слава Богу/ нямаме "Азов" и "Айдар" , все още сме българи , слава Богу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Общите приказки и жалките напъни да се оневинят Пyттю и неговите opки, са безсмислени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
дядя Вова
преди 2 години
Само САЩ имат право да нахлуват където си искат и да бомбардират, сривайки градове до основи! Примери десетки. А, ако учавстват и пуделите от НАТО - незаменимо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Западните санкции са равносилни на обявяване на война === Много войни са започвали с икономически санкции. Сега Путин казва - Това е CASUS BELLI. Кой е следващият, който ще подгони Жужето? И отново Барел ще пищи, че не искат да свалят Путин, само да отслабят икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още