IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западните санкции са равносилни на обявяване на война

Операцията в Украйна върви по план, зяви руският президент

17:00 | 05.03.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че западните санкции срещу Русия са равносилни на обявяване на война и предупреди, че всеки опит за налагане на забранена за прелитане зона в Украйна ще означава влизане в конфликта, предава Ройтерс.

Путин повтори, че целите му в Украйна са да защити рускоговорещите общности чрез „демилитаризация и денацификация“ на страната, така че тя да стане неутрална.

Украйна и западните страни отхвърлиха това като неоснователен претекст за нашествието, което той започна на 24 февруари, и наложиха обхватни санкции, целящи да изолират Москва.

„Налаганите санкции са равносилни на обявяване на война, но слава богу, не се стига до това“, заяви Путин пред група стюардеси в тренировъчен център на „Аерофлот“ близо до Москва.

Той допълни, че всеки опит от друга сила да наложи забранена за прелитане зона в Украйна ще бъде счетен от Русия за намеса във военния конфликт. НАТО отхвърли искането на Киев за установяване на такава зона с мотива, че това ще ескалира войната отвъд Украйна.

Путин заяви, че във военната операция не участват повикани на военна служба руснаци и допълни, че тя се води само от професионални военни.

„Няма нито един човек, повикан на военна служба, и нямаме план за това. Нашата армия ще изпълни задачите си. Нямам никакво съмнение в това. Всичко върви по план“, каза руският президент.

Той отхвърли притесненията за въвеждане на военно или извънредно положение в Русия. Путин заяви, че подобна мярка е била налагана, само когато е имало значителна вътрешна или външна заплаха.

„Не планираме да въвеждаме никакъв специален режим на руска територия, в момента няма нужда от това“, каза той.

По-рано днес ВВС съобщи, че руснаци преминават границата с Финландия при граничния пункт "Ваалимаа, на близо 200 км от Хелзинки, с коли и автобуси. Притокът не е голям, но е постоянен. 

Някои хора искат да напуснат Русия заради упорити слухове, че правителството на Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу нашествието в Украйна. 

Тъй като полетите към Европа са спрени, единственият начин за излизане от страната е с кола или влак. 

ВВС цитира млада рускиня, която казва, че повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да отиват в затвора, ако се опълчат на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
А нахлуване в чужда страна на какво е равносилно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Няма значение Влади. Ще останеш в историята, като руснака избил хиляди славяни. Предаде Европа, християните и хората които те подкрепяха през тези двайсет години. Русия вече не е по различна от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Свиквайте, копейници. Ама нали дребния ви вожд и говорителчето му обявиха, че нямало да ви въздействат санкциите? Ей сега ще се наядете на....русский военньiй корабль, *** нax*й !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
v_tin
преди 2 години
Разбира се че имат, има предложение не помня на кой депутат да се издигне паметник в центъра на москва на о.б. о..н..го за санкциите и да му се даде някакъв медал- по спомен най- високата степен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Не съм се запознала с фактите и обстоятелствата по това дело, не ми е известен предметът му, но ако с това целиш да покажеш, че санкциите нямат никакъв ефект върху русия, грешиш- самият господар на руснаците и кремъл казва обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
v_tin
преди 2 години
Руснаците я мислят, я не, ама да ни светнеш какво стана с делото на русия срещу санкциите от 2014г в СТО и също за делото пак в СТО за 290 милиарда за импортозаместването- защото видиш ли руснаците нямали право да правят импортозаместване, а трябвало да си купуват само прави краставици от ----------- е , от полша, от унгария, от САщ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Путин започва да се държи като женичка. Има гаранции на НАТО, че няма да се намеси с живя сила. НАТО отказва да осигури въздушното пространство на Украйна. Айде - влизай и граби, стига си плакал, че все нещо ти пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Впрочем- ако и сега путин не се замисли, че заплаши с ядрени оръжия всички натовски държави, при положение, че нито една от тях не е нападнала с военно нападение русия; че постави УНИЗИТЕЛНИ условия НА БЪЛГАРИЯ, да се изтегли от НАТО, само защото на него така му изнася, е- СЕГА е време да се замисли. България е малка по територия и население държава, но това не значи, че всеки диктатор може да се гаври с нея, както му хрумне...Затова и само затова България е член на НАТО- заради чл.5 - клаузата за колективна отбрана в Договора. Видно е, че Е ПРАВИЛНО да членуваме в НАТО- ако бяхме неутрална държава, сега ние можеше да сме в положението на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Хм- я виж ти... А през 2014 година, му бяха наложени санкции за незаконната окупация и незаконната анексия на Крим- суверенна украинска държавна територия, се присмиваше над санкциите, всички руски държавни трол999ове се гавриха откровено с тях, твърдяха, че нямали никакъв ефект върху руската икономика- е, сега ЕС се поправи и наложи такива санкции, които да накарат всеки, започнал агресивна война в суверенна европейска държава, да се замисли, като минимум, че в света всички сме свързани и че никоя държава не е самотен остров, разчитащ само на натуралното си стопанство, никоя държава не може да си е самодостатъчна в икономическо отношение, защото може да има мнооого природни ресурси, но ако никой купувач не желае да ги купи точно от нея, то тя всъщност няма нищо... Нека в кремъл да се замислят над тези факти и да не се отнасят с презрение, злоба и омраза към ЕС гражданите, а в същото време яхтата на путин да стои на док в Хамбург... Не е ли жалко за държавното управление на русия да има толкова имоти и влогове в банките на ЕС държави, и в същото време да наричат ЕС ''болонката на сащ'', ''подлогата на сащ'' и т.н. Доста има за какво да размислят в кремъл. Ако и сега не се замислят- О.К.- санкциите продължават, докато в кремъл не започнат да мислят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още