fallback

Столтенберг: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Подобен ход би бил военно престъпление, заяви генералният секретар на НАТО в интервю за германския вестник Welt am Sonntag

08:34 | 13.03.22 г. 5

Русия може да използва химическо оръжие след нахлуването си в Украйна и подобен ход би бил военно престъпление, каза в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, цитирано от Ройтерс.

"През последните дни чухме абсурдни твърдения за лаборатории за химически и биологични оръжия", каза Столтенберг, добавяйки, че Кремъл измисля фалшиви претексти, за да оправдае това, което не може да бъде оправдано.

Преди дни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, но без да дава доказателства за това, че САЩ управляват лаборатории за химическо и биологическо оръжие в Украйна. Говорителят на Белия дом Джен Псаки коментира тези обвинения като "абсурдни" и от своя страна също предупреди, че Русия може да опита да използва химически или биологически оръжия в Украйна.

"Сега, след като са направени тези фалшиви твърдения, трябва да останем бдителни, защото е възможно самата Русия да планира операции с химически оръжия зад тази измислица на лъжи. Това би било военно престъпление", каза в неделя и Столтенберг.

Той добави, че въпреки че украинският народ се съпротивлява на руската инвазия със смелост, идните дни вероятно ще донесат още по-големи трудности.

Междувременно руските сили са обстрелвали Международния център за поддържане на мира и сигурността в Лвовска област, предаде украинският новинарски портал Kyiv Independent.

Рано на 13 март руските сили са изстреляли най-малко 8 ракети по военната тренировъчна база, според регионалната администрация на Лвов, цитирана от портала. Базата е на 20 километра от полската граница. Засега няма информация за пострадали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още