IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН обсъжда обвиненията на Русия за програма за биологично оръжие в Украйна

САЩ и Украйна категорично отхвърлят твърденията, че на украинска територия се разработват оръжия за масово унищожение

09:47 | 11.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съветът за сигурност на ООН ще разгледа обвиненията  на Русия относно  програма за разработване на биологично оръжие в Украйна, която според Москва е под контрола на САЩ, пише AP. За искането темата да бъде внесена в дневния ред на институцията съобщи в Twitter един от представителите на Русия Дмитирй Полянски.

АР припомня, че говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, но без да дава доказателства за това, че САЩ управляват лаборатории за химическо и биологическо оръжие в Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки коментира тези обвинеия като "абсурдни" и от своя страна предупреди, че Русия може да опита да използва химически или биологически оръжия в Украйна.

В обръщение във Facebook и украинският президент Володимир Зеленски предупреди за подобна опасност. Опитът ни показва, че ако искаме да разберем какво планира Москва, трябва да видим в какво ни обвинява, допълни той.

"Аз съм президент на адекватна държава, адекватни хора. И баща на две деца. Никакви химически или други оръжия за масово унищожение не са разработени на моята земя. Целият свят знае това", каза още Зеленски в своето видеобръщение.

В Twitter Псаки допълни, че тази ситуация е "очевиден трик" на Русия, която се опитва да оправдае своята "преднамерена, непредизвикана и неоправдана атака срещу Украйна".

През почивните дни в руски медии бяха публикувани и обвинения срещу Украйна за разработване на ядрено оръжие. Според тях Киев прикрива подобна дейност в Чернобил, където радиационният фон е повишен, а програмата се разработва в университета в Харков. Документи за тези разработки са укрити и в запорожката АЕЦ, коментираха руските медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vaniogeorg
преди 2 години
От 1 март във ВМА си имаме такава лаборатория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Това обвинение оправда една война в Ирак - оказа се лъжа. Простиха на лъжеца и обърнаха глави на другата страна. А сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още