IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупредиха, че Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи разработки на биологични оръжия

07:41 | 10.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде AP, цитирана от БТА. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Псаки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Twitter Джен Псаки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и за кво им е? ... все едно ти знаеш и все едно е имало такова нещо, копейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Щом САЩ са предупредили, значи със сигурно Русия ще използва химическо оръжие! Даже вече го е използвала, но още не знае... ;) :lol: Само да не стане като в Сирия - руснаците да почнат ден-два преди това да показват къде ще го използват... ;) :lol: Вече обявиха, че ще е в Харков и ще бомбардират резервоар с хлор. Може и ядрен реактор да ударят - вече са се прицелили в него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
От руските нацисти всичко може да се очаква. Ако имаха безспорни доказателства, годни за съд, за това, че ураинците разработват биооръжие, отдааавна щяха да са ги предоставили в Международния съд на ООН в Хага- за да си защитят версията за причината да нападнат Украйна.Руските нацисти обвиняват украинците в собствените си престъпления. За всеки нацист накрая винаги идва Видовден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
tetris12
преди 2 години
САЩ обикновено разбъркват ла...та в такива конфликти, както обикновено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Който гледа само западни и укромедии, едва ли си задава въпроса, защо им е на укритф да закарат тонове амоняк в града ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Бойко, от слагане, да не се повредиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Bones
преди 2 години
Е, не.... Подобни нечовешки тъпотии, при положение, че руснаците в момента забавят офанзивата за да могат да се изнесат цивилните, вече ми идват в повече.... Как пък нямате капацитета да измислите нещо ново и оригинално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
А те САЩ какво се мотат. Нали за това нападнаха Ирак. Що не нападнат Русия!?!?? Или нещо се *** от страх от някакви 'колхозници' дето 'затъват' в Украйна, с паднали борси, празни магазини и дето умират от глад... тия НАТО големи *** нещо се оказаха :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
САЩ само да си спомнят затриването със земята на милионен град като Мосул и фейка на белите им каски в Сирия. Дори "тровеното" дете закараха в ЕС, но никой не искаше да го погледне. А нацистите са готови да отровят и майка си (рускиня), само и само да има картинка за Запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още