IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките в Украйна се местят в Донецк

Казахстан възнамерява да помогне на Европа с петрол и газ, а Киев поиска репарации за 750 млрд. долара

07:21 | 05.07.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олга стои пред останките от къщата си в село Кухари, Киевска област, Украйна, 04 юли 2022 г. <em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Олга стои пред останките от къщата си в село Кухари, Киевска област, Украйна, 04 юли 2022 г. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Почти всички жители са избягали от побратимените градове Лисичанск и Зиверодонецк, които бяха бомбардирани до основи от Русия. Лидерът на Кремъл Владимир Путин иска да продължи своята "специална операция". Вечерта от Донецк се съобщаваше за тежки боеве. Казахстан възнамерява да помогне на ЕС с петрол и газ, а папата планира пътуване до Москва. Ето и 130-ият ден от войната накратко.

Битката се мести в Донецк

След изтеглянето на украинските войски от град Лисичанск фокусът на сраженията в Източна Украйна се премести в съседния Донецки регион. На границата между двете области руските атаки бяха успешно отблъснати край Билохоровка и Верхньокамянское, съобщи украинският генерален щаб във Facebook вечерта. Сраженията се водят и за топлоелектрическата централа Вухлехирск западно от Светлодарск, който вече е превзет от проруските сепаратисти. От друга страна, руските войски са постигнали териториални успехи северно от Словянск, близо до Масановка. Освен това украинските позиции в голяма част от фронта са обстрелвани с артилерия, ракетни установки и минохвъргачки. Руските военновъздушни сили са бомбардирали и позиции на украински части.

Кремъл завладя руини и призрачни градове в Луганск

Според украински данни в завладения от Русия Лисичанск са останали само няколко хиляди от някогашните над 100 000 жители. Военният губернатор на Луганска област Серхий Хайдай заяви по украинската телевизия, че броят им е около 10 000. В съседния град Северодонецк, който също е под руски контрол, са останали само около 8000 души. Преди началото на войната там са живели над 100 000 души. Междувременно почти всичко в агломерацията е разрушено: 90% от инфраструктурата са повредени, а 60% от жилищните сгради са разрушени. Хайдай каза още, че загубата на Лисичанк е била болезнена, но не и критична. „Боли много, но това не означава, че губим войната“.

Путин: Специалната операция продължава

Русия обяви, че след превземането на Луганск сраженията продължават и в други части на съседната страна. „Въоръжените сили на Руската федерация продължават специалната военна операция", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента Владимир Путин. В Москва войната срещу Украйна, която започна преди около четири месеца и половина, официално се нарича „пециална операция". Путин заяви, че руските войници, които са участвали в превземането на Луганск, сега трябва първо да си „починат", за да съберат сили за по-нататъшни боеве.

Украйна иска репарации за 750 млрд. долара

Украинското правителство иска да финансира възстановяването на разкъсаната от войната страна до голяма степен с руски пари. Според оценките са необходими най-малко 750 млрд. долара (малко под 720 милиарда евро), заяви ръководителят на правителството Денис Шмихал на първата голяма конференция за възстановяване в Лугано, Швейцария. Според Шмихал трябва да се използват замразените в световен мащаб активи на руската държава и олигарсите на стойност около 300-500 млрд. долара.  Войната Войната

Украйна инициира и платформа за дарения United 24, в която за няколко месеца са събрани над 70,5 млн. долара към 30 юни. Отчетите на Президентството, под чиято инициатива е платформата, показват, че основната част от даренията са насочени в подкрепа на украинските военни. По сметките за възстановяване на Украйна хората са превели около 650 хил. долара.

Петрол и газ: Казахстан възнамерява да помогне на ЕС

Президентът на бившата съветска република Казахстан Касим-Жомарт Токаев изтъкна перспективата за доставки на нефт и газ за ЕС. „Казахстан е готов да използва въглеводородния си потенциал, за да стабилизира ситуацията на световния и европейския пазар", цитира пресслужбата му думите му след телефонен разговор с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Казахстан би могъл да се превърне в своеобразна „буферна зона", която да изравни дисбаланса в разпределението на енергоизточниците между Изтока и Запада и Севера и Юга, се казва в изявлението. Във връзка с това Токаев призова ЕС да разработи алтернативни транспортни коридори - наред с други през Каспийско море. Това ще позволи доставката на суровини до Европа, като се заобиколи Русия.

Богатият на ресурси, авторитарно управляван Казахстан е част от доминирания от Русия Евразийски икономически съюз. На Международния икономически форум в Санкт Петербург обаче Токаев заяви по време на дискусия с Путин, че Казахстан няма да последва примера на Русия, която признава източните украински сепаратистки региони Луганск и Донецк за независими държави.

Папата ще пътува първо до Москва, а после – до Киев

Папа Франциск за първи път публично заговори за пътуване до Москва. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и външният министър на Русия Сергей Лавров са осъществили контакти за евентуално посещение, заяви Франциск пред Ройтерс. Ватиканът за пръв път отправи запитване за евентуално пътуване до Москва преди няколко месеца. Тогава руският отговор беше, че това не е подходящият момент. Но сега Франциск намеква, че нещо може да се е променило. „Искам да пътувам до Украйна, но първо искам да отида в Москва“. След завръщането му от Канада в края на юли е възможно да посетя Украйна, каза той.

Първият германски LNG терминал получи зелена светлина

Първият германски терминал за втечнен природен газ (LNG), който ще замени доставките по руски тръбопроводи във Вилхелмсхафен, може да бъде построен незабавно. Според Uniper Службата за търговски надзор на Олденбург е одобрила проекта. Органът съобщи, че в петък е дал разрешение за предсрочно започване на работата по кея и на сушата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Съзнателно бързо не напредват , защото работят с уникално ниски загуби в жива сила. Елементарно Уотсън. Колкото по-бързо, толкова повече човешки загуби. Путин няма бърза работа, виж Запада има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
"Около ПЕТ ПЪТИ превъзхождащ ги военно противник и равностоен по численост ", лъжлива зелка, заслужаваща 4 бона на месец хуманирана американска помощ. 10 пъти огнева мощ ДА, 5 пъти по численост - лъже като дърта египтянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Къде са им победите на украинците ли ?! Около ПЕТ ПЪТИ превъзхождащ ги военно противник и равностоен по численост , го възпират успешно засега . Отказаха го от Киев и Одеса , а трябваше според форумните военни специалисти от радикалното крило да паднат за 24 часа и да продължат към Берлин . Дадоха време на украинското население да се изнесе от фронтовата линия . Не знам дали си си задавал въпроса , кой аджеба живее в окупираните територии , работи ли нещо там ?! В това число включвам и Крим ... :))) ... Защо хората се изнасят масово от там , нали мед и вино само , като дойдат крадците на съдомиялни машини ... :))) ... Какво възстановяват рассияните ?! Разчистват главните пътища , за да им вървят военните колони и дават караул до рассиският парцaл забоден на някое кметство . Населението останало в тези територии е около 5 до 10% от това което е било . Рассиянските денацификатори не са възстановили НИЩО от където са минали през вековната им история . Само обират и изнасят . Не строят , не създават , не дават перспектива !! Нямат , освен икономически капацитет , и съзидателен ... само рушат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Да, укрите отново си върнаха остров Змийний. С хеликоптер от височина пуснали украинският флаг и беж да ги няма обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
Или може би ги искат тия пари за завземането на Слънчев браг. Това е най-голямата украинска победа постигната досега от украинците...Или аз нещо съм пропуснал някоя по-велика украинска победа?!?!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
Не съм споменал за победи на руснаците, а за загуби на украинците. Та къде са им победите на украинците- велики или невелики, че нещо ги няма. А като нямат победи, за какви репарации сънуват?!?!? То те ако продължават все да губят рано или късно ще станат пак част от Русия. Може би имат впредвид не репарации, ами помощи от Русия за възстановяване на завзетите територии, както в Мариопул и на другите места в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Мисленено ти е по-посредствено и от на мечка. Много верен никнейм си си избрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Бабо Мецо, Украйна иска 750 млр долара, за да прибере 330 млрд замразени руски активи, ако е възможно. За стотина милиарда е сигурно, защото се намират в англо-саксонски държави, борбата е за останалите 230 млрд долара. Както се казва крушката си има опашка. Колкото до напредъка на руската армия в Украйна, очакваше се за пет месеца руснаците да стигнат до Атлантика. Ако мислиш, че превземането на Лисичанск( на 50 км от Луганск) е велика победа, не си за този форум. Всъщност наистина е "велика" победа, но за една посредствена армия, каквато всъщност е руската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
"Украйна иска репарации за 750 млрд. долара" Репарациите се изплащат от победените на победителите. Украйна нещо не побеждава, а напротив постоянно губи територии. За какви репарации са се размечтали?!?!?!? А аз пък искам самолет... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още