IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Лисичанск продължава

Руската армия се опитва да набира войници в окупираните райони в Източна Украйна

07:08 | 08.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от разрушения университет в Харков. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Част от разрушения университет в Харков. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV

Според Киев украински и руски части все още водят боеве в покрайнините на град Лисичанск. Москва от дни се хвали с пълното превземане на Луганска област. И докато германският министър на отбраната Ламбрехт не желае да изпраща в Украйна танкове от запасите на Бундесвера, лидерът на Кремъл Путин заплашва Запада в остра реч. Ето и как протече 133-ият ден от войната.

Руската армия продължава атаките в Донецка област

Руските войски отново нанесоха огромни щети при непрестанните си нападения в Донецкия регион в Източна Украйна. Най-малко един човек е загинал, а няколко са били ранени при въздушен удар по град Краматорск. Според украински източници в рамките на 24 часа в региона са загинали седем души, а множество са били ранени. Близкият град Словянск също е нападнат отново от руските войски.

Краматорск е столицата на контролираната от Украйна част от Донецка област. Само на около 15 километра се намира град Словянск, който очевидно е следващата цел на руските войски при настъплението им в Източна Украйна. Словянск и Краматорск са двата най-големи града в Донецка област, които все още са под украински контрол.

Луганска област все още не е напълно под руски контрол

Според Киев войските на Русия все още не са превзели напълно Луганска област. Според информация от Киев кремълските части продължават да се борят за контрола над региона. За тази цел руснаците са преместили някои от своите части, съобщи украинският генерален щаб. По-рано губернаторът на Луганск Серхий Хайдай заяви, че боевете ще продължат в покрайнините дори след падането на стратегически важния град Лисичанск. От друга страна, Москва от няколко дни твърди, че собствените ѝ войски са поели пълен контрол над Луганск.

Путин: Дори не сме започнали в Украйна

Междувременно руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не се стига до военна конфронтация. „Днес чуваме, че те искат да ни победят на бойното поле. Какво може да се отговори на това? Нека опитат", каза той в Москва. Той каза, че всички трябва да знаят, че Русия все още не е започнала истинската работа в Украйна. Москва изобщо не отхвърляла мирните преговори. „Но тези, които отказват, трябва да знаят, че колкото по-далеч отиват, толкова по-трудно е за тях да постигнат споразумение с нас", каза Путин.

Русия очевидно ухажва войниците в окупираните територии

Изявлението на Путин се допълва от друго твърдение, направено от губернатора на Луганск Хайдай. Според него руската армия се опитва да набира войници в окупираните райони в Източна Украйна. Според Хайдай окупаторите се опитват да попълнят резервите на армията си, като набират жителите на превзетите градове Северодонецк и Лисичанск, както пише порталът Kyiv Independent. Междувременно руснаците пускат там обяви за работа, за да привлекат местни мъже да служат в руската армия.

Ламбрехт не желае да доставя бронирани транспортни машини Fuchs на Украйна

ХДС/ХСС настоява за доставката на 200 бронирани транспортни машини Fuchs за Украйна. Но министърът на отбраната Кристин Ламбрехт отказва това. „Подкрепяме Украйна с всичко, което е възможно и отговорно. Но ние трябва да гарантираме отбранителната способност на Германия", заяви министърът. „Безотговорно е, особено в днешно време, да се иска разграбване на Бундесвера и дори да се пренебрегват военните съвети на генералния инспектор", заяви Ламбрехт.

По-рано генералният инспектор Еберхард Цорн вече беше заявил, че не вижда възможност за предаване на танковете на Украйна. ХДС/ХСС очевидно гледат на нещата по различен начин. С резолюция на Бундестага партията възнамерява да поиска краткосрочна доставка на транспортните средства в Киев.

Литовците изпращат дрон „Байрактар" в Украйна

Много хора в Литва са събирани пари за боен дрон "Байрактар" за Украйна. В началото на юни в рамките на кампания за набиране на средства жителите на страната събраха почти шест милиона евро за закупуването на дрона в рамките на няколко дни. Въодушевен от кампанията, турският производител Baykar Lithuania дори им го предостави безплатно, за да може събраните средства да бъдат използвани за други цели.

Украинската армия вече използва безпилотни летателни апарати "Байрактар" в борбата срещу руските сили: Турция е продала на Украйна няколко бойни безпилотни летателни апарата от същия тип преди войната, от които се твърди, че са доставени дванадесет. Няма информация за доставките по време на войната.

Турция освобождава руски товарен кораб за зърно

Руският товарен кораб, за който се предполага, че е превозвал откраднато зърно от Украйна, е влязъл отново в руски води, след като дни наред беше блокиран в Турция. Според турски източници „Жибек Жоли" е бил на път за руското черноморско пристанище Кавказ. Според Киев товарният кораб първоначално е отплавал от окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск. На борда е имало украинско зърно, конфискувано от Москва.

Затова Киев поиска от Турция да конфискува товарния кораб и да върне пратката, след като „Жибек Жоли" влезе в Карасу миналия петък. Заради вече осъщественото връщане в руски води украинското външно министерство изразява „дълбоко разочарование", че Анкара е „пренебрегнала украинските искания". По данни на американската космическа агенция НАСА от началото на войната Русия е окупирала около 22% от земеделската земя на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
По скоро провален бг инвеститор... заложил много на руската компания "газпром" която я приватизираха ... която изпълняваше "мокри" поръчки на путлето пренебрегвайки собствения си съвет да не се инвестира в компании които са свързани политически с лидери на тоталитарни страни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
А аз не знам защо се пънеш толкова? Руснак ли си? Българин ли си? Заблуден ли си? Какъв си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Нз каква битка в лисичанск продължава - може би руснаците са започнали да се бият сами със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още