IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга примката на Унгария заради върховенството на закона

Брюксел предприема следващата крачка в специалната процедура за обвързване с условия, защото не е доволен от предприетите от Будапеща мерки

20:18 | 20.07.22 г. 15
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария не успя да разсее опасенията на Европейския съюз (ЕС) относно предполагаемата корупция и нарушения на върховенството на закона, заради което конфликтът между Брюксел и Будапеща се очертава да ескалира.

В сряда Европейската комисия (ЕК) реши, че ще предприеме следващата стъпка в рамките на т.нар. механизъм на ЕС за обвързване с условия. Брюксел ще издаде ново предупредително писмо, в което казва на премиера Виктор Орбан да предприеме действия или рискува да загуби милиарди евро от изключително важно финансиране, пише Bloomberg.

Унгария ще има един месец, за да отговори на новото писмо на ЕС, посочва се в имейл на Комисията. „Унгария все още има възможност да представи адекватни коригиращи мерки, своевременно“, допълва Комисията в изявление.

В съобщението се казва още, че ЕК е „готова да продължи дискусиите относно адекватността на такива мерки“.

ЕС въведе новия си бюджетен инструмент, след като се умори от предизвикателствата пред независимостта на съдиите и ерозията на правата на малцинствата, които са залегнали и в учредителния договор на блока.

Комисията официално стартира процеса срещу Унгария през април. Будапеща изложи в писма как планира да отговори на опасенията на ЕС. Комисията обаче смята, че не всички нейни опасения са адекватно адресирани.

„Въпреки че отбелязва някои предложени коригиращи мерки, повечето от които бяха представени едва късно във вторник вечерта и ще трябва да бъдат преразгледани, както и проектите на ангажименти, поети от Унгария в други процедури, Комисията счита, че Унгария не е представила адекватни коригиращи мерки съгласно инструмента за поставяне на условия на блока“, посочва изпълнителният орган на ЕС.

Правителството на Унгария тази седмица предложи нови закони, насочени към успокояване на опасенията на ЕС, за да се отключат еврофондовете за страната.

Полша и Унгария са единствените две държави от блока, които подлежат на процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до спиране на правото им на глас в Съвета на ЕС. Този процес е възпрепятстван от необходимостта от единодушие сред държавите членки, преди да може да бъде наложено такова наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Новия щам няма Курелация с волатилити индексот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Унгарийка да напуска, като не и харесва. Законите в ЕС са едни за всички. Да ходят със ония скъсаняци сърбетата на влизат в Евразийския съюз....да ама не, орпънчо ще го пребият с камъни на плпщада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Още при кривите краставици трябваше да им ритнем столчето... На еврокрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
"ЕС затяга примката на Унгария" ... е за какъв *** и е на Унгария членство което затяга примката около врата ... ми утре брюксел мое да реши че е по добре за Унгария ако се ритне столчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
forexar
преди 1 година
ЕС трябва да си даде сметка, че наказателните действия срещу независимостта се виждат и подкопават авторитете на ЕС институциите. И рано или късно това може да доведе до пореден Брексит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още