IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич е оптимист за компромис в преговорите с Косово, но все още няма пробив

Белград и Прищина са се ангажирали да се въздържат от насилие, заяви американският пратеник Габриел Ескобар

18:51 | 26.08.22 г.
Според сръбския президент Александър Вучич днешните преговори не са разрешили големите проблеми в отношенията между Сърбия и Косово. Снимка: EPA/БГНЕС
Според сръбския президент Александър Вучич днешните преговори не са разрешили големите проблеми в отношенията между Сърбия и Косово. Снимка: EPA/БГНЕС

Преговорите за статута на етническите сърби в Косово не са успели да смекчат напрежението, породено от спор заради регистрационните номера на автомобилите, между Белград и властите в Прищина, съобщи в петък сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че продължилите няколко часа преговори с пратеници на ЕС и САЩ не са успели да разрешат големите проблеми, които той не уточни, и изрази надежда, че нови разговори ще доведат до „известен компромис“.

След кървава война в края на 90-те години на миналия век населеното предимно с албанци Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград, подкрепян от Китай, Русия и пет страни членки на ЕС, отказва да я признае.

Новото напрежение е породено от указание на косовските власти местните сърби да сменят номерата и регистрациите на автомобилите си от сръбски на косовски от 1 септември.

Някои сърби отговориха, като поставиха пътни заграждения преди те да бъдат премахнати под наблюдението на мироопазващите сили на НАТО, и влязоха в спорадични сблъсъци с полицията и с местните етнически албанци.

Вучич заяви, че след днешните разговори различията остават неразрешени. Посредниците се срещнаха по-рано с косовски представители и сръбски представители в Косово.

Според Вучич, макар че все още са необходими „много гаранции и много работа“, преговорите вървят „в правилната посока“.

“Смятам, че в следващите дни ще успеем да постигнем известно поне малко компромисно решение, тъй като е ясно, че не може да няма такова решение за регистрационните табели и някои други по-големи проблеми“, написа Вучич в Instagram.

Посредникът от името на ЕС Мирослав Лайчак приветства усилията на Вучич „да подкрепи европейско решение“ и заяви, че преговорите ще продължат.

В интервю за германския вестник Die Welt косовският премиер Албин Курти заяви: „Ако Сърбия се съгласи да няма граничен контрол в бъдеще, ние ще направим същото. Тогава няма да има нови правила от 1 септември“.

Американският пратеник Габриел Ескобар каза на пресконференция, че се надява напрежението в северната част на Косово да не ескалира. Както Белград, така и Прищина се ангажираха да се въздържат от насилие, допълни той.

„Всички договорени преди това елементи от диалога…трябва да бъдат приложени, включително асоциирането на сръбски общини“, каза Ескобар.

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но трябва да подобри отношенията си с Косово преди кандидатурата ѝ да бъде обсъдена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още