IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сърбите дестабилизират Косово?

Сръбските косовари блокираха без видима причина пътища в северната част на страната. САЩ и Русия също се намесиха в конфликта

08:42 | 02.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Силите на KFOR са готови да се намесят. <em>Снимка: EPA</em></p>

Силите на KFOR са готови да се намесят. Снимка: EPA

Първо предизвиква вълнения, а после играе ролята на важен стабилизатор: политическата постановка на сръбския президент Александър Вучич винаги следва един и същ модел. В неделя по нареждане на Вучич в Северно Косово отново се вдигна шум. В северния косовски град Косовска Митровица завиха сирени, а местните сърби блокираха основните пътни артерии към сръбската граница. Те просто оставиха камионите на пътя.

Освен това се изработват и подходящи кадри, като например банери с надпис „Добре дошли в Съюза на сръбските общини" - със сръбското съкращение ZSO. Това очевидно имаше за цел да подчертае, че Сърбия всъщност управлява в северната част на Косово и че трябва да се пазим от тези сили. Самият Вучич преди това показа по телевизията малка снимка, на която държавните граници на Косово са изобразени със сръбското знаме. Държавният глава дори заплашва косоварите: "Ако те не искат да запазят мира, Сърбия ще победи“.



Само че: до този момент нямаше никакви признаци на раздор. Правителството на Косово само се е подготвило за новите разпоредби за използване на регистрационните номера на автомобилите и личните карти, които трябваше да влязат в сила в понеделник. Според тях сръбските граждани, които пътуват до Косово, трябва да заменят паспорта си с временна лична карта за срока на посещението си. Тази лична карта е валидна за 90 дни и може да се използва в държавните институции в Косово. Новият регламент се основава на принципа на реципрочност, тъй като Сърбия вече е наложила подобни изисквания на косовските граждани, които посещават съседната държава, пояснява в свой анализ Die Zeit.

Сърбия иска сръбски паралелни структури в Косово

Освен това отсега нататък автомобилите със сръбски регистрационни номера на граждани на Косово трябва да бъдат заменени с местни регистрационни номера. Но Вучич и директорът на сръбската служба за Косово и Метохия Петър Петкович не са съгласни с тези нови разпоредби, въпреки че те съответстват на едно от споразуменията между Косово и Сърбия. Анулирането на сръбските лични карти, както и пререгистрацията на регистрационните номера, е неприемливо за Белград, каза Петкович.

Много сърби в Косово все още използват автомобилни номера и лични карти, издадени в Сърбия. Косово - бивша автономна провинция в рамките на Югославия - се обяви за независимо през 2008 г. в резултат на войната в Югославия, но Сърбия никога не го е признавала. Поради това тя си запазва правото да поддържа паралелни структури за сърбите, живеещи в Косово. Повечето косовски сърби живеят в северната част на страната.

Заради заплахите от Белград и блокирането на пътищата от местните сърби представители на САЩ и ЕС се намесиха още в неделя, за да облекчат ситуацията. След това косовското правителство обяви, че новите разпоредби ще бъдат отложени с 30 дни. Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина, приветства решението, но добави: „ЕС очаква всички блокади на улици да бъдат премахнати незабавно“. Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър очевидно е успял да убеди косовското правителство. По същество западните правителства не възразяват срещу косовските договорености. 

Въпреки политическите мерки обаче косовските власти и международните сили на НАТО KFOR вече присъстват все по-често: в неделя близо до моста на река Ибар в северния косовски град Митровица можеха да се видят повече косовски полицейски части и части на военната мисия KFOR, както и полицията на KFOR (осигурена от италиански карабинери). KFOR предупреди, че е „готова да се намеси, ако стабилността е застрашена". За тази цел впоследствие косовските власти затвориха и двата гранични пункта със Сърбия и вече не бе възможно да се напуска страната или да се влиза в нея.

Напрежението се изостри от слуховете в социалните медии, че вече има стрелба. Косовската полиция обаче смекчи тона. „На няколко места в северната част на страната е имало само изстрели и не бива да се поддаваме на фалшиви новини“, поясни тя. В неделя обаче техническият въпрос за автомобилните номера и личните карти придоби геополитическо измерение, тъй като се изказаха представители на Русия и Украйна. Руското външно министерство заяви, че новото постановление на косовските власти „представлява още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово". Украинският политик Олексий Гончаренко написа в Twitter: „Ако Сърбия нахлуе в Косово, трябва да защитим косоварите".

Позоваване на руската военна пропаганда направи и сръбският политик Владимир Джуканович от управляващата партия СНС. В неделя той написа в Twitter, че Сърбия е била принудена да „денацифицира" Балканите. В понеделник Джуканович заяви, че просто се е „пошегувал". Притеснения предизвика и фактът, че в неделя сръбското министерство на отбраната обяви, че сръбската армия не е навлязла в Косово - сякаш това е най-малкото възможна опция.

Бунтовете не са първите

А премиерът на Косово Албин Курти нарече Вучич и Петкович подбудители на "бунтовете", като заяви, че блокирането на пътищата и стрелбата са били „агресивни" и предварително планирани в Белград и Рашка. Президентът на Косово Вьоса Османи също заяви, че барикадите са били издигнати по заповед на Вучич. Правителството в Белград наистина упражнява контрол над много сърби в Северно Косово и инцидентът през уикенда не е първият.

От 2014 г. насам, когато контролираната от Белград партия „Сръбска листа" спечели местните избори в Северно Косово, бяха извършени десетки нападения срещу косовски сърби. Мишени са политици, членове на полицията и силите за сигурност, журналисти, бизнесмени, държавни служители и видни личности, които насърчават сближаването с албанците. Очевидната цел е да се гарантира, че Северно Косово няма да бъде интегрирано в косовската държава, и да се сплаши местното население.

На всеки няколко години в Северно Косово се издигат барикади или се подпалват гранични колиби. През 2011 г. например беше подпален контролно-пропускателният пункт Ярине; през 2017 г. Сърбия провокира, като изпрати пропагандни материали в Косово; през есента на 2021 г. местни сърби блокираха два гранични пункта в Северно Косово, така че да не могат да преминават превозни средства. И тогава ставаше дума за регистрационните номера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
Бойчо , не сърбите дестабилизират , ами я кажи кой дърпа конците на правителството в косово ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Защо в статията не е казано, че всички Сръбски документи, даже регистрации на колите им ще бъдат не валидни от 1 ви което значи,че сърбите ще приемат новите изменения или ще напуснат Косо во родните си места.Много пъти съм казвал пак ще повторя в 2012 година в Прищина Американците строяха в изкуствено създадената държава наречена Косо во посолство огромна сграда на няколко етажа горе на най-високата точка от която се откроява прекрасна гледка и се вижда целият град Прищина и околностите й. Нима се " наслаждават " на панорамата й ?. Нищо подобно 2.500-3000 души персонал създават както на Балканите така и в Източна Европа постоянно конфликти,провокации,напрежение за да няма мир и спокойствие още тогава бях казал; Никога повече на Балканите няма да има мир .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Тия сърби пък къде рипат не ми е ясно, така няма да ги приемат в ЕС :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още