IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Косово предупреди за възможен нов конфликт със Сърбия

Албин Курти обвини Русия в подклаждане на ново етническо напрежение в бившата южна провинция на Сърбия

21:27 | 10.08.22 г. 1
Курти трябва да се срещне със сръбския президент Александър Вучич за нови разговори в Брюксел на 18 август. Снимка:Olivier Matthys/Getty Images/Bloomberg
Курти трябва да се срещне със сръбския президент Александър Вучич за нови разговори в Брюксел на 18 август. Снимка:Olivier Matthys/Getty Images/Bloomberg

Косово се подготвя да отговори на възможно нападение от Сърбия, тъй като задълбочаващият се конфликт със сръбското малцинство може да доведе до нов въоръжен конфликт, заяви премиерът на страната Албин Курти в интервю за Ройтерс.

Напрежението между Сърбия и Косово избухна отново по-рано този месец, когато Прищина съобщи, че ще задължи живеещите на север сърби, които са подкрепяни от Белград и не признават институциите на Косово, да започнат да използват издадени в Прищина регистрационни табели на автомобилите.

Положението се успокои, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи правилото за регистрационните табели до 1 септември. Пътните блокади, поставени от сърбите, бяха премахнати под наблюдението на мироопазващите сили на НАТО.

„Не трябва да изключваме възможността тези агресивни политики на Белград да се превърнат и в нападение срещу Косово по един или друг начин“, каза Курти пред Ройтерс. „Нащрек сме, но не се страхуваме“, допълни той.

„Не казвам, че те ще ни нападнат тази или следващата седмица, но би било напълно безотговорно да изключваме… възможността за засилване на напрежението и нови конфликти“, отбеляза Курти.

Малката балканска страна получи независимост от Сърбия през 2008 г., почти десет години след бунта срещу репресивното управление на Белград.

Етническите сърби съставляват 5% от 1,8-милионното население на Косово, 90% от което са етнически албанци.

Около 50 хил. от тях живеят в Северно Косово близо до границата със Сърбия. Останалите 40 хил. живеят северно от река Ибър и използват издадени от правителството на Косово регистрационни табели.

Не казвам, че ще ни нападнат тази или следващата седмица, но би било напълно безотговорно да изключваме възможността за засилване на напрежението и нови конфликти.
Албин Курти
премиер на Косово

Сърбия отрича да разпалва напрежение и конфликт в Косово и обвинява Прищина, че потъпква правата на сръбското малцинство.

Курти критикува ролята на Русия

Опозиционните партии в Прищина обвиняват Курти, че плаши инвеститорите, като говори открито за възможен нов конфликт с Белград.

Курти отхвърли тези обвинения. Той обвини Русия, която е основен съюзник на Сърбия и наложи вето на кандидатурата на Косово за членство в ООН, че играе роля в подклаждането на ново етническо напрежение в бившата южна провинция на Сърбия.

„Деспотичният (руски) президент (Владимир) Путин е войнствен човек и би имал интерес да разпространява война, защото иска да нормализира войната“, каза Курти, намеквайки за нашествието на Русия в съседна Украйна през февруари.

„Ние имаме нашите институции и органи на сигурност и отбрана, сега Косово е държава, това не е 1998 г.“, заяви Курти. „Годината е 2022, така че сме много по-подготвени да защитим суверенитета си, териториалната си цялост, да защитим демокрацията си, върховенството на закона, конституционалността и напредъка ни“, допълни той.

Курти и сръбският президент Александър Вучич трябва да се срещнат в Брюксел за нови разговори на 18 август.

Белград и Прищина се ангажират публично с диалог с посредничеството на ЕС за разрешаване на висящите въпроси, но до момента е постигнат слаб напредък. Косово се присъедини към осъждането от ЕС и САЩ на действията на Русия в Украйна и към санкциите срещу Москва. Сърбия не е въвела санкции срещу Русия въпреки целта ѝ за присъединяване към ЕС и хармонизиране на външната си политика с тази на блока.

НАТО има около 3700 военни в Косово, за да поддържат крехкия мир, и миналата седмица военният алианс съобщи, че ще се намеси в съответствие с мандата си, ако стабилността бъде застрашена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Албин Курти на коя топографска карта да го тура да се намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още