fallback

Бившият президент на Шри Ланка се завърна изненадващо от изгнание

Той бе избягал от родината си на 13 юли. Страната продължава да изпитва недостиг на храна, гориво и лекарства

15:34 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият президент Готабая Раджапакса, който избяга в чужбина след масови протести, се завърна изненадващо в Шри Ланка в събота. Двама правителствени представители заявиха пред Ройтерс, че Раджапакса е настанен в резиденция и че са изпратени сили за сигурност, за да го защитават.

Официално правителството не коментира завръщането на противоречивия политик. Раджапакса първо се срещна с членове на управляващата партия на летището рано сутринта в събота, след което беше откаран в жилището си, предава агенцията. 

„След като прекара известно време у дома, той ще ни уведоми какво възнамерява да направи", каза един от правителствените служители, който не пожела да бъде назован.

Бившият президент избяга от дома си на 13 юли, а наследникът му Ранил Викремесингхе положи клетва през същия месец.

Много хора в Шри Ланка обаче смятат Викремесингхе и за представител на политическата система на Раджапакса, срещу която бяха насочени месеците на протести, някои от които бяха съпроводени с насилие. Критиците обвиняват политическия елит в непотизъм и корупция.

22 милиона жители продължават да изпитват дефицит на храна, гориво и лекарства. Една от причините за това е силното обезценяване на националната валута, което значително оскъпи вноса.

Силите за сигурност охраняват ВИП залата на летището в столицата. Снимка: ЕРА

Едва през миналата седмица Шри Ланка постигна споразумение с Международния валутен фонд за заем в размер на 2,9 млрд. долара, за да може да финансира условията за преодоляване на тежката икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още