IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За шест дни Украйна е унищожила руска техника за 673 млн. долара 

Не цялото оборудване, загубено от руснаците, е унищожено, украинците може да са пленили въоръжение за над 104 млн. долара 

10:50 | 13.09.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Scott Peterson/Getty Images
Снимка: Scott Peterson/Getty Images

Успешната контраофанзива на украинските въоръжени сили в Харковска област е повратна точка във войната, смятат военни експерти, интервюирани от The Economist. Мащабът и последиците са наистина впечатляващи. Украинското издание на Forbes се опитва да дигитализира операцията в Харков. 

Според карта, публикувана от руското министерство на отбраната, от 6 септември насам руснаците са се изтеглили от площ от почти 9000 кв. км, което е повече от 28% от Харковска област. Генералният щаб все още е по-предпазлив в оценките си: съобщава се за 700, 1000, 2500 кв. км, а последната официална цифра към момента е 3000 кв. км. Тази оценка не включва териториите, освободени на 11-12 септември, както и тези, които са били оставени от руските войски, но които украинските въоръжени сили все още не са потвърдили. Генералният щаб на Украйна отбелязва, че част от информацията за освобождаването на украинските територии ще бъде предоставена по-късно от съображения за сигурност.

В периода от 6 до 11 септември, по данни на Генералния щаб, са унищожени 2850 окупанта и 590 единици оборудване, чиято стойност според Forbes надхвърля 670 млн. долара. Значителна част от оборудването е унищожена по време на контраофанзивата в Харковска област (трудно е да се установи коя точно). Загубите на противника възлизат на 86 танка и 158 бронирани бойни машини, 106 артилерийски системи, 159 автомобила и 46 единици друга техника.

Унищожената руска военна техника. Графика: Forbes Украйна Унищожената руска военна техника. Графика: Forbes Украйна

Най-скъпата загуба на противника е комплексът за радиоелектронна борба "Москва-1" (57 млн. долара), който е унищожен в Запорожка област. В Харковска област окупаторите са загубили изтребител-бомбардировач Су-34 (36 млн. долара) и радарна система за противодействие на батареи „Зоо-1М" (25 млн. долара).

Не цялото оборудване, загубено от руснаците, е унищожено. По данни на анализаторската компания Oryx от 6 до 10 септември украинските военни са пленили 129 единици, което Forbes оценява на 104 млн. долара, включително девет гаубици Msta-C и Msta-B на стойност над 43 млн. долара. В мрежата се разпространяват мемета, че за една седмица Русия е „предоставила" на Украйна повече военно оборудване, отколкото повечето съюзници са ѝ дали от началото на пълномащабната война. 

Настъплението в Харковска област е най-голямата победа за украинците от март насам, когато те изтласкаха руските войски от Киев и северните райони на Украйна, анализира междувременно Bloomberg. Експертите смятат, че последните няколко дни от войната са едни от най-важните през всичките 200 дни на руската инвазия.

Въоръжените сили на Украйна ясно демонстрираха способността си да проведат мащабна контраофанзива и да променят хода на конфликта. Това е особено важно в навечерието на зимата, която обещава да бъде трудна за европейските съюзници на Украйна.

Успехите на бойното поле поставят украинските военни командири и ръководство пред труден избор: те трябва да изберат момента, в който да спрат настъплението.

„Съществува сериозен риск, че преследвайки победен враг, ще разтегнат собствените си сили и ще разкрият фланговете си", казва Джак Уотлинг от Royal United Services Institute.

Той вярва, че украинското командване в Харковското направление ще действа предпазливо. Бързината на разгрома на противника вероятно е изненадала самите украинци, които са се опитали да прекъснат важни линии за снабдяване на руските войски в Изюм - град, който е от решаващо значение за руското настъпление в Донбас. Вместо да защитят града, руските войски бягат.

Анализаторът Джефри Едмъндс, специалист по национална сигурност в мозъчния тръст New American Security, също предупреждава да не се предприемат прибързани действия. „Чудесно е да завземеш територия бързо, но е важно да не разпръскваш войските си твърде надалече", казва той в статия в The Wall Street Journal.

Провал на руските планове за превземане на Донбас

Общата ситуация сега е в полза на Украйна, особено в средносрочен план, цитира вестник The Washington Post Роб Лий, военен анализатор във Foreign Policy Research Institute. „Успехът на операцията в Балаклия не означава, че Русия ще бъде изтласкана от Украйна в близко бъдеще. Това е важно събитие", казва той. „Но руснаците не си взимат поуки и продължават да правят основни грешки“. 

С изтеглянето на руските войски от Изюм способността на Русия да изпълни задачата си да превземе целия Донбас - единствената публично обявена цел на започналата от Путин „специална военна операция" - сега е под въпрос, казва Кирил Михайлов, анализатор от киевската изследователска група Conflict Intelligence Team. Според Михайлов загубата на Изюм ще доведе до ликвидирането на огромен участък от фронта.

Причините за успеха на украинските въоръжени сили

Financial Times разговаря с украинския командир Петро Кузик, който участва в контраофанзивата в Харковска област. Според него за успеха в тази област са допринесли няколко фактора: непреклонна упоритост, внимателно планиране и ефективно използване на ограничен брой западни оръжия. 

„Надявахме се на успех, но не очаквахме такова малодушие", каза Кузик. „Те изоставят танковете и оборудването си... дори грабват велосипеди, за да избягат. Пълната деградация на руската армия улесни работата ни; те избягаха като олимпийски спринтьори в решително състезание“. 

„Ако елиминираш превъзходството им в артилерията, руснаците не просто спират да се бият - те бягат, за да спасят живота си", добавя Серхий Кузан, военен съветник в Министерството на отбраната на Украйна, който току-що се е завърнал от Източния фронт. „Това беше тайната на операцията. Руската армия е надут балон“. 

Марк Галеоти, дългогодишен наблюдател на Кремъл и военен анализатор, предупреждава да не се подценяват руснаците дори ако „те изглеждат като олицетворение на некомпетентността". Въпреки това успешната офанзива дава на украинците импулс, който умишлено кара руснаците да се чудят какво може да се случи утре и накъде да бягат, пояснява той. 

„Сега виждаме, че украинците побеждават руснаците, а не само ги превъзхождат в тактическо отношение", казва Майкъл Кларк, бивш директор на Royal United Services Institute, цитиран от BBC.

Руснаците постепенно се изтощават

Военният експерт Дан Сабаг пояснява в материал за Guardian, че до миналата сряда Украйна не е била в състояние да постигне голям напредък в настъплението, но украинските въоръжени сили са показали, че могат да използват военните обстоятелства в своя полза и да отворят пътя за значителни успехи преди тежката зима. 

Украйна тихомълком е съсредоточила сили на север - срам за руското разузнаване, което не го е забелязало - и е нанесла удар, пише експертът.

Битката за Изюм показва до каква степен окупаторът е пренапрегнал и изтощил собствените си войски. Качеството на руската окупационна армия, която се състои от около 100 000 войници, значително е намаляло: почти няма ротация. Използването на авиацията остава ограничено. А отказът на Кремъл да нарече инвазията в Украйна война не позволява на Москва да проведе обща мобилизация за попълване на армията. 

И все пак не е сигурно, че Украйна ще успее да продължи успешното си настъпление. Западното разузнаване, въоръжение и обучение най-накрая дават резултат, но трябва да се напредва предпазливо, предупреждава Сабаг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: От тези 10 ракети , 2 ще гръмнат още при излитането, 6-7 ще уцелят някоя нещастна панелка а останалите 1-2 може да уцелят някой ТЕЦ ако преди това не ги свалят. А въпрос на месец-два е Украйна да получи модерно ПВО ;) Играта свърши според мен ... остава единствено *** да метне някоя атомка , но пък ще избие 30% руснаци, а нали уж се бори за тях ? Освен това повечето вредни "емисийки" ще отидат към русия. Не е много добър вариант :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: Zlato https://***.hellenicshippingnews.com/a-new-gazprom-plant-is-shipping-its-first-liquefied-natural-gas-cargo-to-greece-just-6-months-after-the-eu-vowed-to-drastically-reduce-russian-gas-imports/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Междувременно "американският" газ пристига: The first cargo from Russias Portovaya liquefied natural gas, or LNG, plant, which is near the shut Nord Stream 1 pipeline, will be going to EU nation Greece, Bloomberg reported on Saturday, citing a person with direct knowledge of the situation.The identity of the buyer and size of the cargo was not reported, but Greece has only one LNG facility that supplies the domestic market, as well as Bulgaria also an EU country and North Macedonia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
*** - ка.те.ри.ца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, конец будет скора! Край, финаль можна как хотите да му кажете. Мой друг Серьога кто на фронте на Херсонскому направленние сказал, че ситуация сейчас такая, что если някой изкашля се по-силно и всих убегаем с 200. Даже велосипед пригатовил. С микровълнова на багажник. Вчера някаква *** минала и праднула и за малко да побежит всих наших..так сказал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Zlato хахаха верно че в малаата раждате млади, ама баба ти нема как да е на 18!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
Zlato
преди 1 година
Това, което Forbes Украйна са сметнали дори не си заслужава да се коментира. Както видяхме десетина ракети по десетина ТЕЦа и Украйна се мести хиляда години назад във времето. Ще си бършат задните части с лозови или каквито са останали там листа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
До: valentino29 Добре де :) Просто ние няма да доживеем да го видим :))) Този конфликт е посян отдавна, когато още баба ми не е била родена. Не очаквам да видя решение скоро :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: Zlato --Всичко което започва,все някога свършва.!Това май бе от МАТРИЦАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: valentino29Финал за съжаление няма да има :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още