IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската отбрана се проваля, докато Украйна завзема обратно ключова територия

Киев обвини Русия, че атакува електропреносната мрежа като отмъщение за офанзивата

08:39 | 12.09.22 г. 12
Украинското знаме се развява в освободения от Киев град Балаклия в югоизточната част на Харков. Снимка: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images
Украинското знаме се развява в освободения от Киев град Балаклия в югоизточната част на Харков. Снимка: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Силите на Украйна продължиха бързото си настъпление в региона Харков в неделя, възползвайки се от неочаквания срив на руската отбрана и повдигайки въпроса за това докъде може да стигнат, съобщава Bloomberg.

По непотвърдена информация войските на Киев са завзели Велики Бурлук, град на около 90 километра източно от Харков и недалеч от руско-украинската граница. Град Чкаловске също е превзет и всички погледи са насочени към стратегически разположения Изюм.

Министерството на отбраната на Русия публикува в неделя карта, която показва, че голяма част от силите на страната са извън района на Харков, без да коментира повече.

„Започваме да напредваме не само на юг и изток в районите на Харков, но и на север. Остават 50 километра до държавната граница“, каза главнокомандващият на Украйна Валерий Залужний в публикация в Telegram.

Залужний заяви, че войските са възвърнали 3000 кв.км изгубена територия обратно под украински контрол от началото на септември. Оценките за възвърната територия нарастват стабилно през последните дни.

Настъплението представлява най-голямата победа на Украйна, откакто те изтласкаха руските войски от столицата Киев през март, а последните няколко дни бяха определени като едни от най-важните във вече 200-дневната инвазия.

Войските на Украйна ясно показват способността си да проведат голямо контранастъпление и да променят хода на конфликта преди трудна зима за европейските им съюзници, подкрепящи военните усилия на Киев с оръжия и пари.

Embed from Getty Images

И все пак напредъкът поставя украинските командири и лидери пред някои трудни решения, тъй като те са тези, които решават кога да спрат напредването си.

„Когато преследвате враг, който е разбит, винаги има значителен риск да се пренапрегнете и да изложите фланговете си“ на нападение, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Уотлинг описва украинския командир в Харковския театър като внимателен и малко вероятно да се увлече, което означава, че контраофанзивата вероятно бавно ще се консолидира и ще остави всеки опит за пълно помитане на руските сили от региона до 2023 г.

Скоростта на разгрома вероятно е изненадала самите украинци, които имаха за цел да прекъснат критични линии за доставки на руските сили в Изюм, ключова отправна точка за руската офанзива в района на Източен Донбас. Вместо това руските сили избягаха.

„Руският морал е много нисък и когато моралът е нисък, тогава шокът може да доведе до разпадане“, каза Уотлинг. „Руснаците се сринаха и се оттеглиха напълно и съм сигурен, че украинците не очакваха това.“

Според Института за изследване на войната, базиран в САЩ мозъчен тръст, Украйна вероятно ще превземе Изюм през следващите ден-два, „ако вече не са го направили“. Украинските войски наистина са превзели Изюм, каза по националната телевизия Никита Каракай, военнослужещ от националната гвардия и бивш депутат в Изюмския съвет. Твърдението не може да бъде потвърдено веднага.

Външно Кремъл не показа никакви признаци на паника. Руският президент Владимир Путин в събота спази обявения си график, а в неделя разговаря с френския президент Еманюел Макрон, който призова Русия да премахне оръжията около Запорожката АЕЦ. Двамата са говорили, след като последният работещ блок в окупираното от Русия съоръжение беше безопасно спрян – снижавайки засега „несигурното“ ниво на опасност, цитирано в петък от атомната агенция на ООН.

 

Embed from Getty Images

Руски военни блогъри и други, обикновено лоялни към Кремъл, започнаха да изразяват критики за това как войната на Путин – предназначена да превземе Украйна в рамките на дни или седмици и сега в 200-ия си ден – се изпълнява.

Даниил Безсонов, първи заместник-министър на информацията на подкрепяната от Москва Донецка народна република в Донбас, каза в събота, че руските военни са изоставили Изюм и някои други населени места в Харков.

„Разбира се, това е резултат от грешки на висшето командване“, каза той в канала си в Telegram.

Твърдението на Русия, че нейното отстъпление е било планирано, също повдигна вежди сред верните поддръжници на Кремъл.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който изпрати хиляди свои бойци на фронта, разкритикува руските власти, че не са успели да подготвят обществеността за внезапния очевиден обрат. „Бяха направени грешки“, каза той в късно вечерна публикация в Telegram в събота.

„Ако днес или утре не бъдат направени промени в стратегията на специалната военна операция, ще бъда принуден да се свържа с ръководството на Министерството на отбраната и ръководството на страната и да обясня реалната ситуация на място“, каза Кадиров.

Междувременно Украйна обвини руската армия, че атакува цивилна инфраструктура в отговор на бързата офанзива през уикенда на украинските войски, съобщава Ройтерс.

Украински представители казаха, че целите на ответните атаки от Русия включват водни съоръжения и топлоелектрическа централа в Харков и са причинили масови прекъсвания на тока.

„Няма военни съоръжения, целта е хората да бъдат лишени от светлина и топлина“, написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter късно в неделя.

Москва отрича нейните сили умишлено да атакуват цивилни.

Зеленски описа офанзивата на Украйна на североизток като потенциален пробив в шестмесечната война и каза, че зимата може да доведе до допълнителни териториални придобивки, ако Киев получи по-мощни оръжия.

Зеленски каза късно в неделя, че руските атаки са причинили пълно спиране на електрозахранването в регионите Харков и Донецк и частично спиране на тока в регионите Запорожие, Днепропетровск и Сум.

Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, каза, че електроцентралата CHPP-5 в Харков - една от най-големите в Украйна - е била ударена.

„Страхлив „отговор“ за бягството на собствената им армия от бойното поле“, каза той в Twitter.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента, публикува изображение в Telegram на горяща електрическа инфраструктура, но допълнително електрозахранване е възстановено в някои региони.

Министърът на отбраната Олексий Резников каза пред Financial Times, че Украйна трябва да гарантира сигурността на отвоюваната територия срещу евентуална руска контраатака по разтегнатите украински линии за доставки.

Той допълни обаче, че офанзивата е преминала много по-добре от очакваното, описвайки я като "снежна топка, търкаляща се по хълм".

„Това е знак, че Русия може да бъде победена“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Нали си наясно , че артилерийските системи натовски стандарт всички са със сателитна комуникация и целеуказване ... Иначе са железа с ниска ефективност като рассийските ... Новите немски артилерии панцер 2000 и ракетните установки марс 3 , които ще получат като дарение от Германия за 1,7млрд евра всичките са с натовски стандарти за целеуказване и комуникация ... Около 100 броя по неофициална информация ... :))) ... Имат зелена светлина производителите , щото газ вече не тече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Ами украинците малко се опуснали , и ги гонили до същият Белгород , от тамошната база на крадците на съдомиялни машини национализирали за нуждите на ВСУ няколко превозни средства , и се върнали поживо поздраво на граничният пункт . Все пак си прав , нямат работа на територията на РФ , и те го знаят . Но веселяци , кво да ги правиш ... :))) ... Има снимки из мрежата пред табелата на Белгород ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
До: GiRoХа, У_ш_а_н_к_а станала *** дума :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
До: 0pkНабързо, набързо, колко да е набързо - седем месеца са там. Достатъчно време да изградят защита. ***, като са ги завзели уж да пазят Белгород, защо сега ги пускат? Нали ще им обстрелват същия този Белгород? Ама и опорките са ви едни такива кухи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pk Мдаа, не квичай так атчаяна, че стало смешно. Такие заплахи только в наших деревнях вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
Момчета, разбирам радостта ви, но е рано още да отваряте шампанското. :] Тия области бяха завзети набързо, за да не им обстрелват Белгорода. Да не се окаже, че окриляни от настъплението укрите ще влязат вече на територията на РФ, което ще е довод на дядя ви Вова да обяви нещо повече от СВО и да мобилизира opкитe от запса, за да разшири фронта. Освен това, с открито участие на натовски войски в боевете, можем да станем свидетели и на по-страшни за нас неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Тавариши тpoли, куда вьi? Зачем плащаме ви, кагда надо на амбразура за Путина, вас нет? И вие ли убежали как наша велика армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, сейчас звонил на мой друг Серьога, кто на фронте, он не отвечает. Чакал 3 часа накрая вдигнал, очень задъхан - сказал Я бегу сейчас с друзями, не могу гаварить! Перезвани след 1 ден кагда убежим в РФ. Изоставили вооружение, танки, все. Конечно перални обаче не изоставили. Серьога бежит с микровълнова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: zelka007 ... *** = О..r...k ... хаха , цензуриран си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Няма ли да се опъне на баламатума некой дежурен : ***-а , zlato , Alex ... ?! ... Истинският запалянко поддържа отбора и в лоши за него моменти ... :))) ... Ако "дядя вова" не беше уволнен , или "Р?РРРСР" не му бяха спрели нета за неплатени сметки , щяха да ви покажат творчески подход по темата ... Моля , бъдете креативни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още