IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна постига голям пробив и на южния фронт 

Думата гласува за анексирането на четири украински региона, перифразирайки речта на Путин, границите обаче не са напълно установени, призна Песков

06:53 | 04.10.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Украинци се събират край билборд с надпис "Граждани, свободни сте" в новоосвободения град Купянск, източно от Харков, Украйна, 03 октомври 2022 г. Снимка: EPA/ATEF SAFADI
Украинци се събират край билборд с надпис "Граждани, свободни сте" в новоосвободения град Купянск, източно от Харков, Украйна, 03 октомври 2022 г. Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Украйна продължава да е в настъпление в защита на страната си. След успехите в района на Лиман се появяват съобщения за успехи, някои от които значителни, в Херсонска област. Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров прави жестове, се очаква руският газ отново да потече в Италия през следващите няколко дни. 221-ият ден от войната накратко.

Украйна постига голям пробив на южния фронт

Украинските въоръжени сили са постигнали най-големия пробив на южния фронт от началото на войната. Войските напредват по фронтовата линия в района на река Днепър в Херсонска област. Те пробиха руските позиции, напреднаха по поречието на Днепър, с което пресякоха доставките за руските части.

Украйна е успяла да си върне контрола върху няколко села в областта. Сраженията в този район са били много по-тежки в сравнение с боевете в североизточната част на страната. Хиляди руски войници са застрашени да бъдат откъснати от линиите за снабдяване. Първоначално Киев беше предпазлив в коментарите си. От друга страна, руски източници съобщават, че украински танкови части напредват на юг по течението на реката. 

„Информационната обстановка е напрегната, да го кажем така, защото наистина има пробиви", заяви пред руската държавна телевизия Владимир Салдо, назначен от Русия губернатор на окупираните части на Херсон. След началото на руската агресивна война районът около Херсон дълго време е белязан от твърда фронтова линия.

Думата гласува за анексирането на четири украински региона

Междувременно депутатите в руския парламент одобриха закона за анексирането на четири украински региона. Според сайта на руската Дума всички депутати са гласували в подкрепа на присъединяването на Донецка и Луганска област в източната част на страната и на Запорожска и Херсонска област в южната част на Украйна. Руският президент Владимир Путин подписа документите в петък. Външният министър Сергей Лавров призова депутатите да подкрепят законопроекта. Целта по думите му била да се защитят руският език, култура и граници. Той обвини САЩ, че са обединили всички западни държави, за да подкрепят Киев срещу Москва.

Границата обаче не е напълно устаановена 

Но къде точно трябва да минават границите на Русия, според сметките на Москва - никоя друга страна все още не се готви да признае анексиите? Що се отнася до "народните републики" Донецк и Луганск, които бяха признати за „държави" през февруари и провъзгласени в украинските административни територии, говорителят на Путин заяви преди церемонията по анексирането, че те ще бъдат включени в съответните граници, дори ако Донецката "народна република" все още трябва да бъде частично "освободена". Но какво ще кажете за Херсонска и Запорожка област? Това тепърва ще трябва да се уточни, отговори Дмитрий Песков.

Но в понеделник, когато институциите на Путин вече бяха заети с одобряването на "договорите за присъединяване съгласно международното право", Песков не знаеше нищо по-точно: „Ще продължим да се консултираме с населението на тези територии за границите", каза той. Той беше попитан дали частите от Херсонска и Запорожка област, контролирани от Киев, сега трябва да станат руска територия. Нямало какво да добави, каза Песков. Планирани ли са още „референдуми" в Херсон и Запорожие? "Не засега". Цивилни край основния повреден мост над река Сиверски Донец в Старият Салтив, новоосвободения град източно от Харков, Украйна, 29 септември 2022 г. Снимка: EPA/ATEF SAFADI Цивилни край основния повреден мост над река Сиверски Донец в Старият Салтив, новоосвободения град източно от Харков, Украйна, 29 септември 2022 г. Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Междувременно пропастта между представата за властовия апарат на Путин и реалността се задълбочава. От една страна, програмата за анексиране се изпълнява упорито. Когато Конституционният съд одобри „договорите" в неделя, обосновката изглеждаше като дълга перифраза от речите на Путин: „колективният Запад" контролира Украйна и заплашва Русия, която „беше принудена да започне специална военна операция като предупреждение", в хода на която „бяха освободени значителни територии", чието население е „настроено да реализира правото си на самоопределение извън Украйна".

Кадиров иска да изпрати непълнолетните си деца на фронтовата линия

Чеченският лидер Рамзан Кадиров иска да изпрати трима от синовете си на фронта в Украйна. Младежите на възраст от 14 до 16 години скоро ще бъдат изпратени в „най-трудните участъци на линията на съприкосновение", пише той в Telegram. Той добавя, че синовете му са преминали военно обучение „дълго време". Той сподели и видеоклип, на който се вижда как младежите стрелят с куршуми в стрелбище. Според официалния му уебсайт Кадиров е баща на 14 деца.

Руски губернатор: Един загинал при нападение в Украйна

Според руски източници една жена е била убита при украинско нападение на руска гранична територия. „Украинските сили бомбардираха нашето село Головчино в общинския район Грайворон", съобщи губернаторът на Белгородската област в Русия Вячеслав Гладков. Снарядите са попаднали в центъра на селото и са убили 48-годишна жена, казва той. Белгородската област на границата с Украйна вече беше обстрелвана няколко пъти от началото на руската офанзива в края на февруари. Наред с другото, в средата на септември при нападение срещу руски граничен пост там беше убит един човек, а други четирима бяха ранени.

Бербок: Ако Путин спечели, мирният ред ще бъде разрушен

В същото време германският външен министър Аналена Бербок обвинява руския президент Владимир Путин в „имперска мания", която не е насочена само срещу Украйна. „Ето защо продължаваме да подкрепяме Украйна по отговорен начин", каза тя пред Neue Osnabrücker Zeitung. Ако Русия успее „с кражба на земя и изнудване" и спечели, „не само европейският мирен ред ще бъде разрушен, но и нито една малка страна вече няма да е в безопасност". Зеленият политик също така изрази загриженост за многократните заплахи на Путин да използва ядрени бомби. Лидерът на Кремъл Путин „многократно е показвал, че не се притеснява от най-тежките военни престъпления".

Началникът на атомната електроцентрала в Запорожие отново е на свобода

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи за освобождаването на ръководителя на украинската атомна електроцентрала „Запорожие", която е под руски контрол, след като получи потвърждение, че Игор Мурашов „се е върнал у дома жив и здрав", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. МААЕ разполага с няколко експерти на място. Според украински източници Мурашов е бил задържан от руски патрул в петък. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е окупирана от руски войски от март. Ръководителят на окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала Игор Мурашов. Снимка: Nexta Ръководителят на окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала Игор Мурашов. Снимка: Nexta

ЕС ще обучи 15 000 украински войници

Според медийна статия членовете на ЕС са се съгласили да обучат до 15 000 украински войници във възможно най-кратък срок. Der Spiegel съобщава за споразумението на работно ниво. 3000 от войниците ще преминат специално обучение, като например тактическа бойна подготовка, пише изданието, като се позовава на дипломати. Окончателните детайли ще бъдат договорени в Брюксел през следващата седмица. Решението е планирано за следващото заседание на Съвета по външни работи на ЕС на 17 октомври.

Италия иска да плати на Виена гаранции за руския газ

Междувременно Италия се надява на решение тази седмица след временното спиране на доставките на руски газ. Частично държавната компания и най-голям вносител на газ Eni иска да плати гаранции на Австрия, за да може алпийската република да възобнови доставките на газ за Италия, както заяви шефът на Eni Клаудио Дескалци според информационните агенции Ansa и Adnkronos. През уикенда „Газпром" спря доставките на газ за средиземноморската страна. Руската компания заяви, че вече не може да преведе 20 милиона евро под формата на гаранции за сигурност на австрийския оператор поради новите разпоредби. Поради това Eni се опитва да преведе парите вместо „Газпром“. Италия получава руски газ по тръбопровод, който минава през Австрия. Спирането на доставката няма „абсолютно никакви геополитически причини", продължава Дескалци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
До: Zlato https://***.segabg.com/hot/category-foreign-country/dumata-ugolemi-rusiya-bez-da-znae-kolko Това ли имаш предвид? Не виждам пробивите да спират. Може би Русия чака ВСУ да определи с колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Техните вътрешни хуморезки за обща употреба никой не го касаят ... Украинците ги разпердушинват ... Фърчат yшанкu и папироси ... Рашибозука специално в ЛНР и Запорожието се изтегля усилено от две седмици , там втората защитна линия , която се опитаха да изградят , си замина още неизградена . Залагам , че украинците до броени седмици окончателно ще освободят Луганска и Запорожка област . На Донецка и Крим ще обърнат специално внимание след това ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlatoа тази ти прогноза на какво лежи? водка или твърди наркотици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: Zlato ... Те приключили междувременно: И Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламента- единодушно ратифицира четирите договора за присъединяването на четирите украински области - т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсонска и Запорожска област към Русия, предаде РИА Новости.Пробивите ще обърнат посоката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: GiRo ... И Украйна приключва с големите пробиви. Украинците ще пробиват към Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
До: Zlato И като приключи официално, какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 14
Zlato
преди 1 година
Ще пробиват още малко, докато накрая им го набият. Още някой друг ден да поприключи анексацията официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Аз работя само с официална информация. Неофициално мога да ти кажа само, че Путин го чака въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... В Сватово рашибозука си е приготвил багажа отдавна , изтеглят се усилено ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Сватово да се готви. Който разбрал разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още