IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати искат увеличение на заплатите от индустриални групи в Италия заради инфлацията

Работническите организации, защитаващи интересите на служители в Stellantis, Ferrari, Iveco и CNH Industrial, започват преговори за 8,4-процентен ръст на възнагражденията

21:22 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианските работнически организации поискаха в понеделник увеличение на заплатите с 8,4% през следващата година, за да компенсират увеличението на разходите за живот на фона на ускорената инфлация, докато се подготвят за официални преговори с индустриалните групи Stellantis, Ferrari, Iveco и CNH Industrial, съобщава Ройтерс.

Призивът може да проправи пътя за подобни искания в договарянето на заплатите в Италия, докато европейските компании, от въздушни превозвачи до търговци на дребно, се сблъскват с подобни апели от страна на работниците.

В Италия потребителските цени нараснаха с 8,9% на годишна база през септември.

Във Франция Stellantis се договори със синдикатите в рамките на миналия месец да изплати еднократен бонус на стойност до 1400 евро на повечето служители, за да им помогне да се справят с растящите цени. Преговорите за уреждане на заплатите за следващата година тепърва ще започват.

Работниците във френската енергийна компания TotalEnergies искат увеличение на заплатите с 10% от тази година, докато в Германия мощният профсъюз IG Metall поиска през юли увеличение на заплатите с 8% за около 3,8 милиона работници в секторите на металообработването и енергетиката.

Италианските профсъюзи FIM-CISL, UILM, Fismic, UGLM и AQCF се готвят да договорят нови четиригодишни договори, които да заменят тези, които изтичат в края на 2022 г. в рамките на четирите индустриални групи.

Те засягат интересите на почти 70 000 работници в Италия, като две трети от тях работят в бившата Fiat-Chrysler, която миналата година се сля с френската PSA, за да създаде Stellantis.

Работническите организации настояват и за увеличение на заплатите от 4,5% за 2024 г. и с 2,5% за 2025 г. Според тях все още няма надеждни оценки за инфлацията през 2026 г.

Увеличенията на заплатите ще трябва да се изплащат в началото на всяка година, за да могат работниците да компенсират напълно въздействието на инфлацията през предходната година, добавят синдикатите.

Джанлука Фико от синдиката UILM споделя, че исканията ще се променят, ако прогнозите за инфлацията бъдат коригирани.

„Трябва да започнем разговори възможно най-скоро, за да постигнем навременно подновяване на договорите“, изтъква Фико, представяйки предложението на делегатите на профсъюза в Рим, които ще трябва да го одобрят на 18-19 октомври.

Говорители на Stellantis и Iveco казаха, че няма да коментират темата, докато синдикатите не подадат официално искане през следващите дни или седмици.

Холдинговата компания Exor, собственост на семейство Аниели, е основен акционер в автомобилните концерни Stellantis и Ferrari, в производителя на камиони Iveco и в CNH Industrial. И четирите групи споделят един и същ специфичен основен договор за повечето от своите италиански служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още