fallback

„Роснефт“ съди правителството на Германия заради отнемането на активите ѝ

Руската компания твърди, че е изпълнявала стриктно своите задължения в страната и действията на Берлин са в разрез с конституцията

13:47 | 14.10.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската петролна компания „Роснефт“ подаде правна жалба срещу решението на правителството на Германия от миналия месец да поеме контрола върху нейните активи в страната, съобщава Ройтерс.

Управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц оправда тази мярка, като заяви, че е необходимо да се защитят енергийните доставки и да се подсигури бъдещето на рафинерията Schwedt, която се намира близо до границата с Полша. Съоръжението снабдява Берлин и голяма част от Източна Германия с гориво.

„Роснефт“ твърди, че изискванията за извършване на принудително отнемане на активите, както е посочено в Закона за енергийната сигурност на Германия, не са били спазени и че компанията е изпълнила изцяло задълженията си за доставка. От ‚Роснефт“ добавят, че въведените през лятото нови разпоредби са противоконституционни.

„Роснефт“ винаги е изпълнявала ангажимента си към Германия и съществуващите договори чрез добра търговска практика и без политическо влияние въпреки конфликта в Украйна“, посочва компанията.

Жалбата на „Роснефт“ е подадена до Федералния административен съд на Германия в Лайпциг. Говорител на съда потвърди новината.

В края на миналия месец Bloomberg съобщи, позовавайки се на информация за петролните танкери, че доставките на „черно злато“ от Русия към Европа са спаднали до малко над половината спрямо месеците преди началото на войната в Украйна. Агенцията допълва, че вносът на руски петрол ще продължи да бъде притискан с наближаването на декември, когато в сила ще влязат и санкциите на ЕС, одобрени през май.

Страните от Северна Европа внасят около 300 хил. барела на ден, или около 1/4 от количествата преди войната в Украйна.

Данните на Bloomberg показват още, че отклоняването на потоците от Европа към Азия започва да намалява. Три големи купувача на руски петрол извън страните от ЕС - Турция, Индия и Китай, се намесиха в първите месеци и запълниха дупката за износа на Русия. Но от средата на август е виден спад на доставките и за тях - от средата на август до 23 септември те са с 460 хил. барела надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 14.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още