IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния одобри проект за инсталация за обезсоляване на морска вода за 330 млн. долара

Проектът все още се нуждае от одобрението на Комисията за комунални услуги на Калифорния, за да бъде реализиран

22:55 | 18.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Калифорнийските регулатори одобриха изграждането на инсталация за обезсоляване на морска вода на стойност 330 млн. долара въпреки интензивното противопоставяне на общността, подчертавайки необходимостта от намиране на нови източници на питейна вода на фона на историческото засушаваше в региона, съобщава Bloomberg.

Проектът, предложен от California American Water, получи зелена светлина от Калифорнийската крайбрежна комисия след 13-часово изслушване, на което много жители и говорители подчертаха разходите и рисковете за околната среда. Заводът, който ще бъде разположен на 80 мили (128 км) югоизточно от Сан Франциско, ще произвежда 4,8 милиона галона питейна вода на ден.

„Калифорния трябва да диверсифицира своето водно портфолио и да увеличи съществуващите доставки, тъй като екстремните метеорологични условия заплашват да намалят водоснабдяването на щата“, заяви губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

Проектът все още се нуждае от одобрението на Комисията за комунални услуги на Калифорния, за да бъде реализиран.

California American Water – дъщерно дружество на American Water Works Co., най-голямата публично търгувана компания за водоснабдяване и отпадъчни води в САЩ – заяви, че централата ще осигури устойчиво на суша снабдяване с вода, ще подпомогне жилищното строителство и ще стимулира икономическия растеж.

Проектът ще извлича морска вода от калифорнийското крайбрежие, ще я изпраща до близката инсталация за обезсоляване и ще я отвежда по тръби до полуостров Монтерей. Регионът разчита в голяма степен на подпочвените води и на река Кармел, чието ниво през последните години падна драстично. През 2009 г. щатът нареди на California American Water да намали количеството вода, което черпи от реката, а продължаващата суша допълнително напрегна доставките в регион, зависим от селското стопанство и туризма.

По време на изслушването в четвъртък държавни служители и жители на щата обърнаха внимание на цената на проекта, като предупредиха, че сметките на домакинствата в Калифорния ще нараснат с 47-50 долара на месец. Според някои от тях централната застрашава местните водоносни хоризонти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Скоро и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още