IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния планира спиране на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене

Новите превозните средства ще трябва да се захранват от електрически батерии или водородни клетки

14:50 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Американският щат Калифорния решава в четвъртък дали да постави краен срок до 2035 г. за продажби на нови автомобили, камиони и високопроходими автомобили (SUV) с двигатели с вътрешно горене, съобщи Асошиейтед прес. Вместо това новите превозните средства ще трябва да се захранват от електрически батерии или водородни клетки - амбициозна стъпка, която ще промени автомобилния пазар в САЩ, като ускори прехода към по-щадяща климата мобилност.

Съветът за атмосферните ресурси на Калифорния ще гласува по-късно днес пътна карта за отказ от автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. Това обаче не премахва изцяло подобни превозни средства, а изключение се допуска за plug-in хибридите.

Жителите на щата ще могат да продължат да шофират конвенционалните си автомобили и да купуват употребявани такива и след 2035 г. Планът също така позволява след тази година една пета от продажбите на нови превозни средства да бъдат plug-in хибриди, задвижвани от гориво и батерии.

Електрифицирането на автомобилите ще намали драстично емисиите и замърсителите на въздуха. Преходът може да бъде "болезнен" в части от щата, в които все още петролът доминира. Калифорния остава седмият по големина производител на петрол сред американските щати, въпреки че добивът му намалява, докато той се приближава към целите си в областта на климата.

За да се постигнат тези цели обаче съществуват практически препятствия, които трябва да се преодолеят. Към момента Калифорния има около 80 хил. станции за зареждане на електромобили на обществени места, далеч по-малко от планираните 250 хиляди през 2025 г. Алиансът за автомобилни иновации, търговска асоциация на големи компании от бранша, отбеляза предизвикателствата пред амбициозния план: липса на инфраструктура, достъп до материали, необходими за производството на батерии, и проблеми с веригите за доставки

Това са сложни, преплетени и глобални проблеми извън контрола на калифорнийските власти или на автомобилната индустрия, предупреди президентът на Алианса Джон Бозела.

Въпреки че щатът представлява 10 процента от пазара на нови автомобили в САЩ, той е дом на 43 процента от около 2,6 милиона регистрирани plug-in хибриди в страната, а през първите три месеца на годината около 16 процента от продажбите в Калифорния са на електрически автомобили.

/БТА, Илиян Цвейн/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още