IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния моли домакинствата и бизнеса да ограничат потреблението на ток заради горещините

Призивът за икономия се отнася за часовете от 16:00 до 21:00 ч. местно време

18:27 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Електроразпределителна мрежа в Калифорния. Снимка: Bloomberg L.P.
Електроразпределителна мрежа в Калифорния. Снимка: Bloomberg L.P.

Властите в щата Калифорния се обръщат с молба към домакинствата и предприятията да намалят потреблението на електричество, тъй като горещините, които обхващат западното крайбрежие на САЩ и продължилата година суша притискат доставките на хидроенергия в региона, съобщава Bloomberg.

Щатският мрежови оператор очаква търсенето на електроенергия да скочи, тъй като домакинствата използват климатици, за да се охлаждат при температури от над 38 градуса по Целзий. Призивът за икономия се отнася за часовете от 16:00 до 21:00 ч. местно време, според изявление на Калифорнийския независим системен оператор.

Покачване на цените на електроенергията в сегмент „ден напред“ в Северна Калифорния. Източник: Bloomberg Покачване на цените на електроенергията в сегмент „ден напред“ в Северна Калифорния. Източник: Bloomberg

Най-тежката суша от последните десетилетия обхвана почти цяла Калифорния това лято, понижавайки значително нивата на реките и язовирите. Това има значителни последици за щат, който генерира около 10% от електроенергията си от водноелектрически централи и агресивно затваря газовите си мощности през последните години.

Максималната температура в сряда в Сакраменто, столицата на Калифорния, може да достигне 39,4 градуса по Целзий и да се повиши още повече през следващите дни. В Стоктън, друг град в централната долина на щата, температурите се очаква да останат на около 37 градуса или малко повече през останалата част на седмицата, докато във Френсо, който се намира по на юг, горещините ще са още по-големи, информира Щатската метеорологична служба.

Цените на електроенергията в сегмент „ден напред“ в Северна Калифорния скочиха до средно 129 долара за мегаватчас, достигайки най-високото си ниво от септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още