IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се бори с прекъсването на електрозахранването

Полша предлага предложената ѝ германска въздушна отбрана да бъде разположена не в страната, а в Западна Украйна

06:49 | 24.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ROMAN PILIPEY
Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

След масираната руска ракетна атака украинските техници отново се опитват да възстановят силно повредените енергийни доставки в страната. Късно вечерта в сряда президентската канцелария в Киев съобщи за първите успехи: електричеството е частично възстановено в 15 области, съобщи заместник-ръководителят на президентството Кирило Тимошенко.

„Окупаторите правят всичко, за да страдат хората, за да не се чувстваме и виждаме", заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той се включи и онлайн назаседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на което призова за осъждане на Москва. Русия трябва да бъде ясно определена като терористична държава,  каза той.

Германският канцлер Олаф Шолц остро осъди бомбардировките на гражданска инфраструктура в Украйна. „Този бомбен терор срещу цивилното население трябва да спре - и то незабавно", заяви той в Берлин. В четвъртък руската агресивна война срещу Украйна ще продължи точно девет месеца: руските войски нахлуха в съседната страна на 24 февруари.

Тъмна нощ в Украйна

В сряда Русия изстреля около 70 ракети и безпилотни самолети по Украйна. По данни на военновъздушните сили са прихванати 51 ракети и 5 безпилотни самолета. Останалите снаряди обаче убиха десет души и отново нанесоха сериозни щети на украинската електропреносна мрежа. Според Министерството на енергетиката ядрените електроцентрали в страната са спрели дейност, а повечето топлоелектрически и водноелектрически централи не работят. Имаше широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.

Според кмета Виталий Кличко в тримилионната столица Киев 80 процента от домакинствата са без ток и вода. Журналисти съобщават, че никога не са виждали града толкова тъмен. Администрацията планираше да използва ръчни сирени и високоговорители, за да предупреди за евентуални нови въздушни удари в частите на града, които са без електричество. „Ситуацията в Киев е трудна", каза Зеленски. „Работата ще продължи цяла нощ“. Резултатите се очакват едва в четвъртък сутринта, каза той.

Русия ще продължи да унищожава военния потенциал на Украйна, докато Киев не заеме „реалистична позиция" по отношение на преговорите, заяви посланикът на Москва в ООН Василий Небенся пред Съвета за сигурност. Нападенията срещу инфраструктурата са отговор на „помпането на страната със западни оръжия и необмислените призиви към Киев да постигне военна победа над Русия", каза той. Украйна разчита да изгони руските войски от всички окупирани територии.

Критики към ракетните атаки на Русия

Коментирайки нападенията, канцлерът Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин за пореден път показва колко безмилостен и безпощаден е в тази война. „Война, която той вече не може да спечели на бойното поле, това изглежда ясно". Той призова Путин да изтегли войските си и да се съгласи на мирни преговори с Украйна. Френският президент Еманюел Макрон определи нападенията срещу електроснабдяването и водоснабдяването в Украйна като военни престъпления, които трябва да имат последствия. В същото време Макрон обяви, че скоро ще възобнови контактите си с Путин. САЩ също осъдиха нападенията.

На срещата на върха на бившите съветски републики в областта на отбраната президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призова за мирно споразумение във войната на Русия срещу Украйна. „Що се отнася до Украйна, смятам, че е настъпил моментът за колективно търсене на мирна формула", заяви Токаев на срещата на върха на доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Полша предлага германска въздушна отбрана в Западна Украйна

В сряда Полша промени позицията си по предложението на Берлин за съвместна защита на въздушното пространство по източната граница на НАТО. Германските системи за противовъздушна отбрана Patriot не трябва да бъдат разположени в Полша, както е планирано, а в Западна Украйна, написа в Twitter министърът на отбраната Мариуш Блашчак. „Това ще позволи да се спаси Украйна от нови жертви и прекъсвания на електрозахранването и да се повиши сигурността на източната ни граница“.  Унищожена детска площадка до жилищен блок, пострадал от обстрел във Вишгород, близо до Киев. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK Унищожена детска площадка до жилищен блок, пострадал от обстрел във Вишгород, близо до Киев. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

През миналата седмица ракета удари източното полско село Пшеводув в граничната зона с Украйна и уби двама цивилни. Понастоящем Западът предполага, че става дума за украинска противовъздушна ракета, използвана за защита от атаки на руските военни. След това Германия предложи на Полша батареи Patriot и изтребители Eurofighter за защита на източната граница на НАТО.

Какво ще е важно в четвъртък

Ремонтните дейности по електропреносната мрежа на Украйна продължават и в четвъртък. Украйна очаква и друг кораб, който да приеме зърно за транспортиране през Черно море. По данни на ООН в сряда от украинските пристанища са отплавали три кораба със зърно. ООН и Турция улесниха украинския износ в координация с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: evlogi: Съгласен! Не се воюва така, както го правят досега руснаците. Показаха се слаби, нерешителни и объркани, което доведе до огромни загуби и на хора и на техника. Ето едно показно от нашите съюзници, как се започва и води война, ако искаш да я спечелиш. Всичко останало са халюцинации на хора, които са загубили връзка с реалността. Приятно гледане: *https://m.youtube.com/watch?v=CowOdkKNb0A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Винаги съм изпитвал неприязън към Северната джамахирия, но че чак толкова ниско могат да паднат сигурно нямаше да повярвам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Долнопробни страхливци-това са ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Хихи ... крадците на съдомиялни и перални са започнали евакуация на колаборационисти и семействата им от г.Армианск и копане на траншеи . Това е в горният край на полуострова Крим . Готвят се да защитават Крим , но са отписали явно цялата новоанексирана Херсонска област . Подобни действия на преселения на народите има и в Запорожка област и в Луганска област . Средоточават се в Крим и онова , което владеят в Донецк ... :))) ... Бадива ли отидоха на пепел по сметища 80к+ крадливи блатни orkи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
Засега този терор ще е ежедневие докато не се случи едно от двете - руснаците да направят пробие в Донецк или украинците да превземат Сватове. Ако се случи второто, в РФ ще трябва да се обяснява поредния провал и вече ще е тежко за политическата върхушка. Причиняването на страдание на цивилни радва ограничените крепостни селяни в РФ, но мобилизира украинците - затова ползите за Путин са краткосрочни. Засега Бахмут държи, следователно Русия губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още