IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Южна Корея и Япония наложиха нови санкции срещу Пхенян

Наказателните мерки са заради последните тестове на ракети на режима на Северна Корея

11:12 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg
Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

САЩ и техните съюзници Южна Корея и Япония наложиха нови санкции срещу Северна Корея. Засегнати са лица и организации, свързани с програмата за ядрени оръжия на комунистическата държава, предава Ройтерс. 

Министерството на финансите на САЩ поясни, че наред с други лица, санкциите са наложени и на трима служители на Работническата партия на Северна Корея. Те са имали „водеща роля" в организирането на оръжия за масово унищожение и балистични ракети, цитира се директорът на отдела за тероризъм и финансови разследвания Брайън Нелсън.

През последните години САЩ, Южна Корея, Япония и Европейският съюз многократно приемаха наказателни мерки срещу Северна Корея. Резолюциите на ООН забраняват на силно изолираната страна да извършва ядрени опити и да тества балистични ракети, които в зависимост от конструкцията си могат да бъдат оборудвани с ядрена бойна глава.

Южна Корея вече бе включила в „черния си списък“ осем лица и седем институции на основания, подобни на тези на Вашингтон. Така Сеул реагира на последния тест на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета на 18 ноември, съобщи в петък Министерството на външните работи. Правителството в Токио реши да замрази активите на две търговски дружества, хакерска група и още едно лице, съобщава японската информационна агенция Kyodo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още