IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля предполагаема междуконтинентална балистична ракета

През тази година комунистическият режим там е изстрелял повече от 60 балистични ракети – абсолютен рекорд 

07:40 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Северна Корея изстреля предполагаема междуконтинентална балистична ракета (МБР) в петък, след като ден по-рано предупреди САЩ за ожесточени действия, ако продължат да провеждат съвместни военни учения със съюзниците си в региона.

Южнокорейските военни заявиха, че според тях изстреляната от Северна Корея ракета с далечен обсег на действие е била изстреляна от район близо до главното международно летище на Пхенян в 10:15 ч. местно време, предава Bloomberg. 

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че ракетата вероятно е паднала във води в изключителната икономическа зона на страната му. Японската брегова охрана твърди, че ракетата се е приземила около 11:20 ч. на около 210 км западно от главния северен остров Хокайдо. Това е първият случай, в който севернокорейска ракета се приземява в изключителната икономическа зона на Япония от около осем месеца насам.

„Провокациите продължават с безпрецедентни темпове", заяви Кишида пред репортери. „Повтарям, че абсолютно не можем да се примирим с това“. 

Времето на полета и мястото на кацане биха съответствали на междуконтинентална балистична ракета, изстреляна по приповдигната траектория. Последният път, когато Северна Корея успешно проведе подобно изпитание, беше през март, когато изстреля своята МБР Hwasong -15, която достигна височина от 6 200 км и измина 1 080 км, за да се разбие в морето западно от Япония.

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег в четвъртък, малко след като външният ѝ министър отправи предупреждението към САЩ. За последен път тя е изстреляла предполагаема МБР на 3 ноември - ракета, която е летяла на изток и е достигнала височина от 1920 км, преди да се провали според южнокорейските военни.  Минувач в Токио наблюдава кадри от ракетния тест в Северна Корея. Снимка:  EPA/KIMIMASA MAYAMA Минувач в Токио наблюдава кадри от ракетния тест в Северна Корея. Снимка: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Лидерът Ким Чен Ун повиши напрежението до най-високото ниво от години, като през последните седмици изстреля огромен брой ракети, включително първата, изстреляна през морската граница с Южна Корея, установена след Корейската война. През тази година той изстреля повече от 60 балистични ракети - рекорд, който е в разрез с резолюциите на ООН, забраняващи тестовете.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея бе свикан, за да обсъди изстрелването. Държавният департамент и Съветът за национална сигурност на САЩ не дадоха незабавен коментар.

Ким намира пространство за засилване на провокациите и провеждане на ответни военни действия срещу САЩ и техните съюзници, докато администрацията на Байдън се фокусира върху войната на Русия в Украйна. Русия и Китай, двама дългогодишни партньори на Северна Корея, имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и не демонстрират намерение да накажат Ким с допълнителни санкции.

От десетилетия Северна Корея се възмущава от съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, наричайки ги прелюдия към инвазия. САЩ, Япония и Южна Корея предупредиха, че режимът на Ким изглежда е готов да повиши напрежението още повече с първото си изпитание на ядрена бомба от около пет години насам.

Вашингтон, Токио и Сеул обещаха координиран отговор, ако Пхенян детонира атомно устройство, което също би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност. Ядреният опит може да бъде използван, за да се ускори стремежът на Ким към миниатюрни ядрени бойни глави, които да се монтират на ракети за поразяване на Южна Корея и Япония, където се намират по-голямата част от американските войски в Азия. 

Освен това Северна Корея се стреми да увеличи мощността на по-голяма бомба, която би могла да бъде монтирана на междуконтинентална балистична ракета, насочена към САЩ.

Пхенян има проблеми с успешното тестване на най-голямата си и най-нова МБР - Hwasong-17. Експертите смятат, че тя вероятно е най-голямата в света МБР, годна за тестване, и вероятно е проектирана да пренася до САЩ товар с няколко ядрени бойни глави. Смята се, че Hwasong-17 се е взривила в небето над Пхенян малко след излитането си на 16 март. Пхенян се опита да прикрие неуспеха, като с помощта на хитроумно видео с участието на Ким заяви, че успешно е тествал „огромна" нова МБР, докато всъщност е тествал по-стара ракета, изстреляна през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още