IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ракета от Северна Корея  се озова „по-близо от всякога" до Южна Корея

На южнокорейски остров бе обявена въздушна тревога, жителите му се скриха в бомбоубежища 

08:45 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според южнокорейски източници Северна Корея е изстреляла повече от десет ракети от територията си. Пхенян е изстрелял снаряди от „различни типове на изток и на запад“, заявиха началниците на щабовете на южнокорейската армия, цитирани от Ройтерс. Ракета с малък обсег е пресекла фактическата морска граница между Северна и Южна Корея. Според военните снарядът се е доближил „повече от всякога" от края на Корейската война през 1953 г. до южнокорейските териториални води. По данни на военните ракетата се е приземила само на 57 км източно от южнокорейската суша. Това обстоятелство е „много рядко и неприемливо“. Още една ракета е летяла по направление към южнокорейския остров Улиндо, но е паднала на 167 километра от него. Заради нея на острова е била обявена въздушна тревога. Трета ракета е паднала извън пределите на изключителната икономическа зона на Япония. На жителите на острова е наредено да отидат в „най-близкото подземно убежище". Япония също потвърди изстрелването на предполагаеми балистични ракети от Северна Корея, а японската брегова охрана призова корабите да бъдат бдителни.

Заради новите  ракетни изпитания южнокорейският президент Йон Сук-йол свика заседание на Националния съвет за сигурност. Подобно нещо ще направи и японският премиер Фумио Кишида, предава DPA. 

Сук-йол нарече инцидента „фактическо нахлуване" на Северна Корея на южнокорейска територия в изявление, разпространено от неговия офис. Малко след това южнокорейските военни съобщиха, че са изстреляли три ракети „въздух-земя“ към мястото близо до морската граница, където е паднала севернокорейската ракета. Морската граница е очертана от ръководени от САЩ сили на ООН в края на Корейската война през 1953 г., но никога не е била призната от Пхенян. През годините на границата между двете Кореи многократно е имало инциденти. 

Новите ракетни изпитания се случват в момент, в който Пхенян поиска от САЩ и Южна Корея да спрат с големите военни учения и ги определи като провокация, която може да предизвика по-мощни последващи ответни мерки. А от началото на годината досега Северна Корея изстреля рекорден брой ракети.

Най-големият за един ден тест с балистични ракети при управлението на Ким е бил на 5 юни тази година, когато Северна Корея изстреля осем ракети с малък обсег от четири места в рамките на около 35 минути, коментира и Bloomberg. Тестът изглежда е бил демонстрация на способността на държавата бързо да разполага и изстрелва ракети от различни места, което може да затрудни свалянето им от американските изтребители в региона.

Тази седмица САЩ и Южна Корея започнаха въздушни учения, известни като Vigilant Storm (Бдителна буря), които ще продължат до петък и в които ще участват около 240 самолета в около 1600 полета, за да „усъвършенстват военните си способности", се казва в изявление на 7-ми въздушен флот на САЩ. Ученията се прибавят към поредицата от съвместни учения по суша, море и въздух през последните седмици, някои от които включват и Япония, които доведоха до оплаквания и провокации от страна на Пхенян.

От края на септември, когато групата около самолетоносача „Роналд Рейгън“ беше в региона за учения, Северна Корея осъществи един от най-големите си ракетни удари под ръководството на Ким, включително на две балистични ракети с малък обсег, които бяха тествани на 28 октомври. 

САЩ, Япония и Южна Корея предупредиха, че Ким скоро може да вдигне залозите още повече с ядрен опит, който би бил първият от пет години насам и общо седмият. Вашингтон, Токио и Сеул обещаха сурово и координирано наказание, ако Пхенян задейства атомно устройство, което би било нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. 

Тестът може да бъде използван, за да се ускори опита на режима на Ким да се сдобие с миниатюрни ядрени бойни глави, които той би могъл да монтира на ракети, за да удари Южна Корея и Япония, където се намират по-голямата част от американските войски в Азия.  

Севернокорейският лидер засилва провокациите и провеждането на военни действия, докато администрацията на Джо Байдън се фокусира върху войната на Русия в Украйна. Русия и Китай, двама дългогодишни партньори на Северна Корея, имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и не са показали досега намерение да накажат Ким с допълнителни санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още