IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНДР изстреля балистична ракета преди посещение на Камала Харис в региона

Ракетата е прелетяла около 600 км преди да падне във водите край източния бряг на Северна Корея

12:50 | 25.09.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето от източното си крайбрежие в неделя преди планирани военни учения от Южна Корея и американските сили с участието на самолетоносач и посещение в региона на американския вицепрезидент Камала Харис, предава Ройтерс.

Южнокорейската армия съобщи, че става въпрос за една балистична ракета с малък обсег, която е била изстреляна малко преди 7 ч. местно време и е прелетяла около 600 км на максимална височина от 60 км, преди да падне във водите край източния бряг на Северна Корея.

„Изстрелването на балистична ракета от Северна Корея е тежка провокация, която застрашава мира и сигурността на Корейския полуостров и международната общност“, заяви южнокорейското военно командване в комюнике.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея проведе извънредно заседание, за да обсъди ответни мерки, и осъди изстрелването на ракетата като явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, наричайки го неопрадван акт на провокация.

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада съобщи, че според Япония ракетата е достигнала максимална височина от 50 км и може да е летяла с неправилна траектория. Според Хамада тя е паднала извън изключителната икономическа зона на Япония и няма данни за проблеми с корабоплаването и въздушния трафик.

„Ако включим изстрелването на крилати ракети, това е 19-та ракета, което е безпрецедентен темп“, изтъкна Хамада.

Ракетата беше изстреляна след пристигането на американския самолетоносач USS „Роналд Рейгън“ в Южна Корея, за да участва в съвместни учения с южнокорейските сили за четири дни от 26 до 29 септември и преди планирано посещение в Сеул тази седмица на Харис.

Това е първата изстреляна ракета от КНДР, след като в началото на юни бяха изстреляни осем балистични ракети с малък обсег за един ден. Това накара САЩ да поискат още санкции заради нарушаване на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Ученията бяха критикувани от Русия и Китай, които призоваха всички страни да не предприемат стъпки за засилване на напрежението в региона и поискаха смекчаване на санкциите.

След като КНДР проведе безпрецедентен брой ракетни изпитания тази година, включително с междуконтинентални балистични ракети за първи път от 2017 г., САЩ и Южна Корея заявиха, че ще засилят съвместните си учения и демонстрации на военна сила, за да сдържат Пхенян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още