IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Северна Корея се готви за първия си ядрен опит от 2017 г.

Страната вече е изстреляла повече от 30 балистични ракети тази година, включително няколко междуконтинентални

10:21 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

По данни на ООН Северна Корея се подготвя за първия си ядрен опит от 2017 г. насам. Наскоро са били наблюдавани строителни работи на подземен полигон в северната част на страната. „Работата на ядрения полигон Пунгхье-ри проправя пътя за по-нататъшни ядрени опити за разработване на ядрени оръжия", се казва в досега поверителния експертен доклад на ООН, части от който бяха предоставени на DPA.

Спътникови снимки показват, че Северна Корея ремонтира мрежата си от тунели в Пунгхье-ри, както и възстановява сгради на мястото, които бяха разрушени през 2018 г. по време на преговорите със САЩ. Според доклада на ООН, който обхваща периода от последните няколко месеца, капацитетът за производство на делящи се материали се е увеличил и в севернокорейското ядрено съоръжение в Йонбьон.

В продължение на месеци наблюдателите се опасяваха, че след многобройните ракетни изпитания може да е неизбежен и първият ядрен опит на владетеля Ким Чен Ун от почти пет години насам. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) вече бе споменала през юни за дейностите в Пунгери. Между 2006 и 2017 г. Северна Корея е извършила там шест тестови експлозии.

Страната не позволява международни проверки на място. По данни на ООН Северна Корея вече е изстреляла повече от 30 балистични ракети тази година, включително няколко междуконтинентални ракети, в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Едва в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, също във връзка с ядрената програма на Северна Корея, заяви, че светът се намира във „времена на ядрена опасност, каквито не е имало от разгара на Студената война". Има опасност човечеството да забрави уроците от Хирошима и Нагасаки - каза той. „Днес човечеството е само на едно недоглеждане, на една грешна преценка от ядрено унищожение“.

Според експерти на ООН Северна Корея продължава да финансира ядрената си програма с хакерски атаки, при които компютърни специалисти превеждат пари на Пхенян след кражба на данни. Те са прибрали „стотици милиони долари" в криптовалути. Нарушавайки санкциите на ООН срещу автокрацията, страната изнася и въглища.

Ким Чен Ун възнамерява да използва ракетните изпитания и ядрената си програма, за да засили натиска върху световната общност за отмяна на санкциите. В същото време дипломацията със САЩ е в застой след неуспешната втора среща на върха на Ким с бившия американски президент Доналд Тръмп през февруари 2019 г. След това Северна Корея многократно даде да се разбере, че не се интересува от нови преговори, докато Вашингтон не представи нови предложения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още