IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект "Обединение": Южна Корея вдига забраната за медиите на Ким

Досега между Пхенян и Сеул почти нямаше обмен на информация. Но опитът на Германия сега кара Южна Корея да се замисли

11:21 | 30.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/KCNA</em></p>

Снимка: EPA/KCNA

Новото консервативно правителство на Южна Корея нарушава едно табу: президентът Юн Сук Йол планира постепенно да премахне блокирания досега достъп до севернокорейски телевизионни станции, вестници и други медии. По този начин правителството иска да насърчи взаимното разбирателство между Северна и Южна Корея, за да се подготви обединението, обясняват служители на южнокорейското министерство на обединението, цитирани от DPA.

Всъщност Законът за националната сигурност от 1948 г. досега сериозно пречеше на свободата на информация на южнокорейските граждани. От територията на страната те не могат просто да получат директен достъп до малкото съществуващи севернокорейски уебсайтове. Това е така, защото те са блокирани в Южна Корея, както южнокорейските медии са блокирани в Северна Корея.

Взаимната забрана на медиите датира от времето, когато Северна и Южна Корея действително са участвали в идеологическо и икономическо съревнование на системи. За разлика от разделена Германия, където имаше ограничения върху потока на пътувания и информация, в Корея от момента на разделянето на страната всякакви контакти са блокирани. Както в Севера, така и в Юга, правителствата се притесняваха, че поданиците им могат да се поддадат на пропагандата на другата страна.

Нападението на Северна Корея срещу Южна Корея, довело до кървавата Корейска война между 1950 и 1953 г., допълнително засилва разделението. Оттогава насам двете правителства само от време на време организират семейни срещи за няколко избрани корейци. От друга страна, много семейства са разделени от повече от 70 години и по този начин обществата са се отдалечили много повече, отколкото Източна и Западна Германия по време на Студената война.

Ето защо особено сред южнокорейската Левица дълго време се очакваше законът да бъде отменен, за да се подобрят отношенията със Севера. През 2004 г. партията "Ури", предшественик на днешната Демократическа партия, се опита да го направи, но нейният кандидат загуби изборите от консерватора Юн през пролетта.

Дори популярният предшественик на Юн, левият президент Мун Дже Ин, не се опита отново да премахне реликвата-закон, въпреки че иначе се срещна няколко пъти със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун и подписа важни двустранни декларации.

Вместо това, гражданите повече или по-малко толерират посещението на севернокорейски сайтове в интернет или гледането на пропагандни филми в Youtube. Сега точно на един консервативен президент се налага да отмени закона в лицето на опозицията в собствените си редици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още