IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег

Пекин заплашва да предприеме "по-ожесточен“ военен отговор на САЩ, които засилват ангажимента си за сигурност към своите съюзници Южна Корея и Япония

11:42 | 17.11.22 г.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: архив Ройтерс
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: архив Ройтерс

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег от източния си бряг. Преди това Пхенян заплаши да предприеме "по-ожесточен“ военен отговор на САЩ, които засилват ангажимента си за сигурност към своите съюзници Южна Корея и Япония.

Ракетата, изстреляна от северния източен крайбрежен район Уонсан в 10:48 ч., е паднала във водите между Корейския полуостров и Япония, според Токио, предава АП. Ракетата е прелетяла около 240 км на максимална надморска височина от 47 км, казва Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Комитетът определя изстрелването като „сериозна провокация“, която подкопава мира и сигурността на Корейския полуостров.

След изстрелването е бил проведен разговор между представители на САЩ, Южна Корея и Япония, които са изразили мнение, че това застрашава стабилността в региона. Има опасения, че Северна Корея може да проведе първия си ядрен опит от пет години насам като следваща голяма стъпка към укрепване на военния си капацитет срещу САЩ и съюзниците им.

В последните месеци Северна Корея извърши редица изстрелвания. Пхенян коментира наскоро, че някои от тестовете са симулации на ядрени атаки срещу цели в Южна Корея и САЩ.

Според експерти Северна Корея иска да подобри ядрения си капацитет, за да изтръгне по-големи отстъпки от съперниците си.

По-рано в четвъртък външният министър на Северна Корея Чое Сон Хуи предупреди, че скорошното споразумение на върха на САЩ, Южна Корея и Япония за страната ще направи напрежението на Корейския полуостров „по-непредсказуемо“.

Изявлението на Чое беше първият официален отговор на Северна Корея на тристранната среща на върха на президента на САЩ Джо Байдън с неговите колеги от Южна Корея и Япония в кулоарите на регионална среща, проведена в неделя в Камбоджа. В съвместното си изявление тримата лидери остро осъдиха неотдавнашните ракетни изпитания на Северна Корея и се съгласиха да работят заедно за укрепване на възпирането на страната.

Байдън потвърди ангажимента на САЩ да защитава Южна Корея и Япония с пълен набор от способности, включително ядрени оръжия.

„Колкото по-настойчиви са САЩ към „подсиленото предложение за разширено възпиране“ към съюзниците им и колкото повече те засилват провокативните и блъфиращи военни действия на Корейския полуостров и в региона, толкова по-ожесточено ще бъде военното противодействие (на Северна Корея) директно пропорционално на това. Това ще представлява по-сериозна, реалистична и неизбежна заплаха за САЩ и техните васални сили“, според Чоу.

По думите на Чоу „САЩ ще знаят добре, че играят хазарт, за което със сигурност ще съжаляват“.

Министерството на отбраната на Южна Корея отговори по-късно в четвъртък, че целта на тристранната среща на върха е била да се координира съвместен отговор за ограничаване и възпиране на напредващата ядрена и ракетна заплаха от Северна Корея.

Министерството на отбраната на Япония заяви, че многократните изстрелвания на ракети от Северна Корея заплашват мира и безопасността на Япония, региона и международното общество. Американско-тихоокеанското командване заяви, че изстрелването в четвъртък „подчертава дестабилизиращото въздействие на незаконните севернокорейски оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети“.

След изстрелването Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че южнокорейските и американските военни са организирали учения за противоракетна отбрана по-рано в четвъртък, за да прегледат общата готовност за севернокорейски провокации. Не се дават допълнителни подробности за ученията.

Северна Корея твърдо поддържа своите неотдавнашни дейности по тестване на оръжия като законно военно противодействие на военните учения на САЩ и Южна Корея. Вашингтон и Сеул посочват, че техните учения имат отбранителен характер, а Пхенян ги разглежда като практика за атака.

През последните месеци южнокорейските и американските войски разшириха редовните си учения и възобновиха тристранното обучение с Япония в отговор на натиска на Северна Корея да разшири своя ядрен и ракетен арсенал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още