fallback

Може ли Северно море да се превърне в новото икономическо оръжие на Европа?

Тъй като икономическият център на Европа се измества на север, вероятно това ще стане и с политическия, прогнозира германски мозъчен тръст

21:30 | 03.01.23 г. 12
Автор - снимка
Създател

Представете си конструктор Meccano, но направен за богове. Остриета, дълги колкото "Биг Бен", ротори с размерите на училищни сгради, шахти и генератори, които са толкова тежки, че трябва да се въртят на всеки 20 минути, за да не бъдат смачкани от собственото си тегло: обединените конструкции са разпръснати в една област с размерите на 150 футболни игрища. Става въпрос за вятърните турбини, които се очаква да бъдат изградени в Северно море, пише The Economist.

В центъра на вниманието е град Есберг, центърът за офшорна вятърна енергия в Европа. Две трети от турбините, които в момента работят по крайбрежието на Северно море - достатъчни да се захранят с енергия 40 милиона европейски домакинства - са събрани в датския пристанищен град с население от 72 000 души. А боговете на Есберг едва са започнали да строят. Градският пристанищен оператор планира да утрои капацитета на инсталираните турбини до 2026 г. Местни инженерни фирми, които преди са се занимавали предимно с изкопаеми горива, сега доставят елементи за вятърна енергия.

Американският технологичен пионер Meta купи 212 хектара земеделска площ близо до Есберг, за да построи захранван с възобновяеми източници център за данни за своите социални платформи. В морето се полагат кабели, които ще пренасят 30% от международния трафик на данни в Норвегия. Кметът на Есберг посети Виетнам и Вашингтон, за да сподели историята на успеха.

С малка доза стратегическо мислене и късмет, Есберг може да се превърне в икономическа сила в района на Северно море. Това би помогнало на Европа да постигне своите амбициозни цели в областта на климата и да диверсифицира енергийните си източници далеч от страни, като Русия. Новоизсечените регионални „корпоративни шампиони“ биха могли да предложат най-добрия и може би последен шанс на Европа да си осигури глобално влияние в това отношение. Всичко това може да промени политическия и икономическия баланс на континента, като създаде алтернатива на недобре балансирания френско-германски двигател.

Северно море винаги е било важно от икономическа гледна точка за региона. То граничи с шест европейски държави - Белгия, Великобритания, Дания, Германия, Нидерландия и Норвегия - това е мястото, където се пресичат много важни морски маршрути. Неговите силни приливи и отливи, които отнасят хранителни вещества към крайбрежията, са благодат за рибарите. През XX век са открити големи находища на петрол и газ. В своя пик през 90-те години Великобритания и Норвегия, най-големите производители на изкопаеми горива в Северно море, произвеждат общо 6 млн. барела на ден. Едно шотландско поле, „Брент“, дава името си на глобалния петролен бенчмарк. Сега, когато търсенето на изкопаеми горива намалява поради нарастващите опасения относно изменението на климата – Северно море намира нови доходоносни приложения.

Най-големият залог е свързан с ресурс, който се среща в изобилие в морето – лошото време. Със средна скорост на вятъра от десет метра в секунда, басейнът предлага едни от най-силните ветрове в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 03.01.23 г.
fallback
Още от Свят виж още