IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви дълбоки реформи във въоръжените си сили до 2026 г.

Според Москва министърът на отбраната Сергей Шойгу е пътувал два пъти през декември до фронта в Украйна 

16:02 | 17.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN
Снимка: EPA/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви преструктуриране на руската армия, за да се осъществи исканото от Кремъл увеличаване на числеността на войските. Само чрез структурни промени във въоръжените сили е възможно да се гарантира сигурността на Русия, заяви Шойгу в рамките на заседание на Министерството на отбраната. На фона на войната в Украйна лидерът на Кремъл Владимир Путин обяви малко преди Нова година, че броят на войниците ще бъде увеличен от 1,15 на 1,5 милиона.

Според Шойгу за тази цел сега ще бъдат създадени две големи териториални единици, които ще обединяват няколко вида въоръжени сили - Московски и Ленинградски военен окръг. Независими военни части ще бъдат създадени и в анексираните от Русия украински територии, предава DPA. 

Русия иска да укрепи флота, военновъздушните и ракетните си сили

Освен това Шойгу обяви създаването на армейски корпус в северната руска република Карелия. Решението може да е реакция на планираното присъединяване към НАТО на скандинавските страни Швеция и Финландия. Според Шойгу бойната мощ на флота, военновъздушните сили и ракетните войски също трябва да бъде укрепена.

Oбновяването на структурите трябва да приключи в периода между 2023 и 2026 г. Поради множеството поражения в агресивната война срещу Украйна военното ръководство в Москва се сблъсква с множество проблеми и недостатъци, които трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро, коментира агенцията. 

Шойгу е посетил щаб на армейска част в Украйна?

Според руски източници Шойгу е посетил и щаба на армейска част, разположена в Украйна. Командирът на групата „Восток" и командирите на други части са информирали Шойгу за „напредъка в изпълнението на бойните цели", съобщиха от Министерството на отбраната. Въпросът дали централата на „Восток“ е в Украйна или в Русия остава открит.

Видеоклип, публикуван от министерството заедно с изявлението, показва как Шойгу разговаря с военни командири, някои от които са свързани чрез видеовръзка. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, който наскоро беше назначен за върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили в Украйна, също участва във видеото.

На кадрите се вижда и как Шойгу награждава войници. „Те служат с достойнство, защитават родината ни, помагат на тези, които се нуждаят от помощ, и правят всичко, за да приближат деня на победата", казва Шойгу.

Според министерството Шойгу е пътувал до окупираната от Русия територия в Украйна два пъти през декември, включително за да посети войските на фронтовата линия. 

Русия нарича инвазията си в Украйна „специална военна операция", а според Киев и съюзниците му това е непредизвикано, империалистическо заграбване на земи, посочва Ройтерс и отбелязва, че не може да провери съобщението на руското военно ведомство чрез независим източник.

ЕС отпусна първите 3 млрд. евро на Украйна за тази година

Междувременно Европейската комисия съобщи, че днес е отпуснала първите 3 милиарда евро от общо 18 млрд. евро помощ за Украйна за тази година. Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии, както и за осигуряване на здравеопазване, образование и подслон.

Предвижда се част от сумата да бъде използвана за възстановяване на разрушената от руския обстрел украинска инфраструктура. Украйна ще трябва да изплати заема за 35 години, като първата вноска се очаква през 2033 година. Предвижда се ЕС да покрие лихвите по този заем. Следващото плащане от 1,5 млрд. евро е предвидено за март.

Украйна се обвърза с предприемането на реформи, включително в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и в енергетиката, отбелязва комисията. В съобщението се уточнява, че отпускането на следващите части от заема ще бъде обвързано с напредъка по изпълнението на договорените условия. Пояснява се, че тазгодишната помощ за Украйна се осигурява, след като ЕК зае средства от капиталовите пазари.

От началото на войната общата помощ от ЕС за Украйна достига 49 млрд. евро, отчита ЕК. Киев получи също над 78 hil. тона помощи в областта на гражданската защита на приблизителна стойност над 500 милиона евро, както и военна помощ за 11 млрд. евро, се добавя в съобщението. Допълва се, че в ЕС са подслонени над четири милиона украински бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Смехдержава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Пролетарии от всички страни, съединявайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Ladies and gentlemen Damen und Herren Madames et Messieurs,https://twitter.com/i/broadcasts/1BdGYyNzAbYGX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още