IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oryx: 14 самолета Су-25 от България са предоставени на Украйна

Западните партньори са дали повече от 4000 единици военна техника на Украйна, сочат данни на анализаторите, които обаче не могат да бъдат потвърдени

15:16 | 16.01.23 г. 14
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Украйна е получила 14 самолета Су-25, закупени от държави на НАТО от България, и предоставени на Киев, пише в анализ на нидерландската анализаторска компания Oryx, цитиран от Bloomberg. Агенцията обаче посочва, че в документа се изброяват публично направените заявки, а част от тях може да са само обещания, които Киев така и не е получил. От друга страна е много вероятно да не са включени оръжия, които Украйна е получила, но никой не ги е анонсирал.

Пълният списък, базиран на изявления на страните, не може да бъде проверен от независим източник, допълва още Bloomberg. Пред БНТ външният министър Николай Милков коментира, че няма информация по повод този доклад. Преди време и Министерството на отбраната отхвърли твърдения, че България е доставяла въоръжение на Украйна, включително и самолети. Пред БНР от ведомството допълват още днес (16 януари), че не е продавало и/или предоставяло на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна.

От националното радио уточняват още, че България е поела ангажимент само за доставка на леко стрелково оръжие и боеприпаси, но не и на самолети и тежка техника. В средата на декември Народното събрание ратифицира споразумение за доставка на оръжие за Украйна. На 23 декември зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова отчете по време на пресконференция, че започва изпълнението на операцията за доставка на военно оборудване, което се предоставя безвъзмездно на Украйна.  

Като цяло за 11-те месеца война Украйна е получила повече от 4000 единици военна техника, сочи статистиката на Oryx. Сред тях са танкове (от съветско време), системи за залпов огън, бронетранспортьори, гаубици и артилерийски установки, системи за протововъздушна отбрана и самолети.

Освен 14-те самолета от България в списъка са вписани още четири Су-25 от Северна Македония, както и 20 руски хеликоптера Ми-17, пленени от САЩ в Афганистан, и 11 други съветски хеликоптера от Словакия, Чехия и Латвия. Западните партньори са доставили още различни видове дронове, включително и "Байрактар", произведени от Турция.

Полша, Чехия и Словения общо да предоставили 410 съветски танка, а отделно и украинските военни използват пленени руски танкове. Според източник на Bloomberg украинските военни са превзели поне 200 танка до септември, но не е ясно в какво състояние са точно.

Сега Украйна получи обещания и за първите западни танкове. Първа направи това Полша - по време на посещение в Украйна полският президент Анджей Дуда съобщи за "рота танкове "Леопард", които ще предостави на Киев, а малко по-късно в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски британският премиер Риши Сунак потвърди доставката на 14 танка Challenger 2.

Към момента текат дискусии между членове на НАТО за още доставки на танкове, в резултат на които Германия може да предостави още "Леопард"-и. Решение се чака на 20 януари по време на срещата на министрите на отбраната във формата "Рамщайн".

Едно от най-ценните оръжия, които Украйна получи досега, са системите за залпов огън HIMARS, благодарение на които военните успяха да проведат няколко контранастъпателни акции и да освободят Харковска област и Херсон. Основните цели на системите са оръжейните складове, командните центрове и казармите на руснаците, намиращи се на украинска територия.

По данни на Oryx Киев е получил 38 такива системи от САЩ, както и повече от 40 122 мм съветски системи от Полша и Чехия. Общо в Украйна са доставени 95 системи за залпов огън.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Изчисленията на Bloomberg показват, че в периода януари-ноември 2022 година Украйна е получила военна помощ на стойност над 32 млрд. долара. Повече от половината - 18,1 млрд. долара, идва от САЩ. Отделно страната предоставя и по около 1 млрд. долара всеки месец за подкрепа на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: khao: напълно си прав някъд бях ,чел руска глупост ,че са унижожили над 6000 украински танка :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Това са приказски за алекса, тиквата и още 2-3 прозтака тука :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
https://oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Твоят линк е ялов както и всичко руско ! Затова и пишеш с американска техника произведена в Китай с американски и тайвански чипове движени от американски софтуер :) ХахахахахЕто ти хубав линк с ДОКУМЕНТИРАНИ руски загуби на техника ден по ден - https://***.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html - дерзай другарою :))))) Линкът ти е ялов като унищожените 44 химарски от 18 възможни. Ама руска работа какво да направиш. НЕ РАБОТИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Защо не попиташ каква е съдбата на 11 000 самолета и над 7000 танка дадени от САЩ на руската пендерация през ВСВ :) Хихихих ! Няма съдба тук ! Имаше немски нацисти и трябваше да бъдат разгромени. Сега има руски нацисти и съдбата им ще бъде същата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ГЛУПППАВ, така се прави анализ... първо си измисляш че имат хиляди танкове, и после си измисляте как сте ги унищожили... нема как да ви хванем в крачка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
Ето колко унищожена техника имат урките към 15.01.2023 г. === https://photo.iarex.ru/insimgs/202302/rex_8ff8fc106be1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Силь соледарская. Валяй на фронт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 С такие глупасти премия не будет. Если не постараеш се в конец месеца ще подсмърчаш пред пасольство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смешен , нъл беше европеец ве ?! Що те фана редкото под материал за калната 1/8 от света ?! Са аналитичната ти мисъл почва ли да вдява що се разбързаха рашибозуците посред зима да завладяват селца ?! Разбираш ли с тази "инфраструктура" какво им се гласи февруари или началото на март ?! Дали са ви опорки да лаете нечленоразделно , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
Tikva007
преди 1 година
До: мрънмрън: Всъщност, идея нямаш какво правим. Веднъж пише *продали*, а после - *На 23 декември зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова отчете по време на пресконференция, че започва изпълнението на операцията за доставка на военно оборудване, което се предоставя безвъзмездно на Украйна.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още