IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските ракети и студът оказват натиск над Киев

Зеленски настоява Европа да направи повече за насилствено депортираните в Русия украинци, американският зам.-министър на външните работи бе в Киев

07:15 | 17.01.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Киев е потънал в мрак. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Киев е потънал в мрак. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Два дни след смъртоносната атака срещу жилищна сграда в източния украински град Днепър заместник-министърът на външните работи на САЩ Уенди Шърман отново увери Украйна в „непоколебимата" подкрепа на страната си. Според Държавния департамент Шърман е пътувала до Киев и се е срещнала с украинския президент Володимир Зеленски и министъра на отбраната Олексий Ресников. Разговорите са били съсредоточени върху укрепването на отбранителните способности на Украйна в условията на руска агресия.

Украйна настоява за допълнителни доставки на оръжие

Секретарят на украинския Съвет за сигурност Олексий Данилов заяви по украинската телевизия, че Украйна очаква „окончателен натиск от страна на Русия" по повод годишнината от инвазията на 24 февруари или през март. Затова, каза той, доставките на оръжие от Запада трябва да бъдат ускорени. „Първият и последен въпрос винаги е за оръжия, за помощ за победа над този агресор, който нахлу в страната ни“.  Посещението на заместник-министъра на външните работи на САЩ Уенди Шърман в Киев. Снимка: МО на Украйна Посещението на заместник-министъра на външните работи на САЩ Уенди Шърман в Киев. Снимка: МО на Украйна

Зеленски цитира обещанието на Великобритания за помощ на Украйна, което другите страни трябва да последват. „Обявен е нов пакет от помощи за отбрана - точно това, което е необходимо: Бойни танкове, други бронирани машини и артилерия", заяви украинският президент в ежедневното си видеообръщение в понеделник вечерта. Той заяви, че очаква решенията за по-нататъшните доставки на оръжие да бъдат взети на Световния икономически форум в Давос, който започва във вторник, и на конференцията на т.нар. контактна група за Украйна на западните съюзници на страната, която ще се провежда в Рамщайн, Райнланд-Пфалц, в петък.

Зеленски настоява ОССЕ да предостави повече помощ за депортираните украинци

Украинският президент Володимир Зеленски призовава Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да направи повече за украинците, които според правителството в Киев са били насилствено депортирани в Русия. „Нито една международна организация все още не е намерила сили да получи достъп до местата за задържане на нашите затворници в Русия. Това трябва да бъде поправено", казва Зеленски във вечерното си видеообръщение. 


Държавният департамент на САЩ изчислява, че между 900 000 и 1,6 милиона украински граждани, включително 260 000 деца, са били насилствено прехвърлени на руска територия през миналата година. Русия твърди, че те са бежанци от войната.

Други събития от вечерта:

  • Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди руското ракетно нападение срещу многоетажна жилищна сграда в украинския град Днепър. Нападенията срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура представляват нарушение на международното право и трябва да бъдат прекратени незабавно, обяви говорителят на ООН Стефани Трембли.  
     
  • Според кмета на Киев Виталий Кличко повтарящите се руски ракетни атаки срещу критична инфраструктура в украинската столица и студа я поставят под значителен натиск. Според него инфраструктурата може да се срине по всяко време заради атаките. 

Какво ще е важно днес: 

  • Във вторник следобед (15.00 ч. местно време) президентът Зеленски ще разговаря със студенти от Европейския университет „Виадрина" във Франкфурт на Одер и Хумболтовия университет в Берлин - чрез интернет връзка. 
     
  • Русия и Беларус започват днес съвместни учения на военновъздушните сили в Беларус.
     
  • Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок остро осъди отвличането на хиляди деца от Украйна от руските войски и призова за незабавното им освобождаване. Съобщенията, че деца от анексираните територии се отвличат в Русия и се дават за осиновяване, са недопустими, заяви Бербок в Хага. Това представлява „международно забранено престъпление". 
     
  • Президентът на Полша Анджей Дуда възнамерява да превърне доставката на танкове Leopard за Украйна в тема на Световния икономически форум в Давос. Това съобщи полската информационна агенция PAP в понеделник. На срещата в швейцарските Алпи Дуда иска да получи подкрепа за плана за доставка на танкове Leopard в рамките на Eвропейски съюз.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди руското ракетно нападение срещу многоетажна жилищна сграда в украинския град Днепър. === Не съм чул Гутериш да осъжда систематичното избиване на цивилно население в Донецк. Нито веднъж. С две думи - лиццемер ниеден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Руските ракети или руският студ? Щото за руската армия студ има ли? Няма. Никой нищо не говори за това. Значи студът е руски, путински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: Solar Power ;А какво става след като се събудите!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Контролът спада дрогарю :) МИНУС 50%Е вече. След още година-две ще стане на 0%. Крим ще бъде загубен а пендерацията ще се разпадне на различни републики. Китай ще си прибере 1-2 броя и това ще бъде краят. Този път го няма САЩ да ви спасява. 2 пъти вече САЩ спасяваха руската пендерация , но този път няма да сбъркат :) А между другото вземайте акции на бойнг и локхийд аз го направих още преди 5-6 години :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Или тук: https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Контроль_населнных_пунктов_в_период_вторжения_России_на_Украину
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Бърборино, щеше да ми е през шпагата чия е Олешка (Олешки или Алешки), ако това мърляво градче не стана жертва и символ на арогантния ти фейк-генератор. Ти си нагъл и нискокачествен лъжец и фалшивец. Такива търчи-лъжи труженици като теб правят лоша услуга на украинската кауза. Днес ме амбицира и намерих обективно инфо. Ето какво пише официално за Олешка: *https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Контроль_населнных_пунктов_в_период_вторжения_России_на_Украину#Херсонская_область
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: zelka007, На Конашенков му е все тая, дали горят лепоарди или други челенжъри. Важното му е в тях да догарят евроатлантическите любители на свастики и прочие търсачи на силни усещания. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не бе, ваша си е. Нали се разбрахме, че няма спор, щом адашът ти й е посветил указ и е назначил чиновници. То не, че не е назначил и на Крим цяло правителство, барабар с главен прокурор, но хайде - няма за една Олешка да си разваляме калимерата. Затова даже ти писах, че Leopard-ите може вече да са там, защото нали трябва до март да превземат Крим и да имат време до 9-ти май да ги лъснат за парада на Червения площад. Нали такива ти бяха прогнозите през ноември?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 Много ги надценяваш тези леопарди. Руснаците ще извадят десетина рпг-та сделано в Болгарии и десетината леопарди ще заседнат в тинята :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Кои са путинофилите? Сделали проучване е много страни и результат ясен! 1. Лузери и неудачници 2. Пенсиионери, мечтаещи за соца 3. Тpoлове. Можна и комбинация от изброени. А вьi, дарагие, от кой вид сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още