IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Икономическото забавяне може да се окаже дълготрайно

Президентът на международната институция призова страните да внимават с помощите за гражданите

17:36 | 22.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Забавянето на глобалната икономика може да се окаже „дълготрайно“, сподели своите притеснения ръководителят на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от Bloomberg.

„Този период на бавен растеж за света може да продължи през 2023-24 г. и това е повод за безпокойство“, изтъква Малпас в интервю за Sky News.

Според него устойчивата висока инфлация и недостигът на нови инвестиции ще продължават да забавят икономиката. „Когато гледате една година напред или две години напред, трудно ще видите някакво силно възстановяване“, посочва Малпас.

Той беше избран за президент на Световната банка през 2019 г. Малпас е бивш високопоставен служител в Министерството на финансите на САЩ и приближен на бившия американски държавен глава Доналд Тръмп.

Той призова правителствата - предоставящи финансови облекчения в помощ на домакинствата заради високите цени на енергията - да не правят удължават значително подобна подкрепа.

„Когато правителствата субсидират своите граждани, което е политически необходимо и привлекателно, те трябва да го обвържат във времето и да са целенасочени“, категоричен е Малпас. „Вместо да осигуряват подобна помощ за всички в обозримо бъдеще, направете го за шест месеца за възможно най-тясната група, която е ощетена от по-високите цени в момента“, добавя той.

По-рано този месец Световната банка понижи прогнозите си за разширяването на българската икономика през 2023 г. и 2024 г. БВП на България вече се очаква да нарасне с 1,7% през 2023 г., което е понижение с 2,2 процентни пункта спрямо оценката на банката от юни миналата година. Прогнозата за 2024 г. е ръстът да се ускори до 3,3%, като корекцията за следващата година е по-малка - с 0,4 пр. пункта.

Ревизия на ръста на БВП във възходяща посока (с 0,5 пункта) е направена за 2022 г., като оценката е за повишение на БВП на страната с 3,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
tetris12
преди 1 година
До: evlogiЕми едно от двете ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
А може и да не се окаже дълготрайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Никой не търси силно възстановяване , ние с лекото се задавихме , та силно ... :))) ... Освен това с кавръков чакаме цунамито от апартаменти по хилядя евра бройката ... Та да не бързат с това възстановяване , ако обичат ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още