fallback

Французите отново протестират срещу пенсионната реформа на Макрон

В сряда Великобритания ще преживее най-големия си ден на стачки от няколко десетилетия

19:20 | 31.01.23 г. 1

Стачкуващи служители прекъснаха доставките на френските рафинерии, градския транспорт и работата на училищата във вторник, втори ден на национални протести заради плана на президента Еманюел Макрон да накара хората да работят повече преди пенсиониране, предава Ройтерс.

Шествия преминаха през градове във Франция в знак на протест срещу реформата, която повишава възрастта за пенсиониране с две години до 64 г., и е тест за способността на Макрон да прокара промяната, след като изгуби работещото си мнозинство в парламента.

Само една трета от високоскоростните влакове TGV се движеха във вторник, а местните и регионалните влакове бяха още по-малко. Движението на метрото в Париж също беше разредено.

Въодушевени от успеха си по-рано този месец, когато над един милион души излязоха на улицата, профсъюзите, които се борят за запазване на властта и влиянието си, призоваха хората за масово участие в стачката.

„Няма да караме, докато станем на 64!“, коментира шофьорката на автобус Изабел Тексие, която участва в протест в Сен-Назар, на атлантическото крайбрежие, и допълни, че много професии са свързани с тежки условия на труд.

Други се чувстваха примирени преди вероятната договорка между управляващия съюз на Макрон и консервативните му опоненти, които са по-отворени към пенсионната реформа от левицата.

„Няма смисъл да стачкуваме. Този законопроект ще бъде одобрен при всички случаи“, заяви 34-годишният Матийо Жако, който работи в луксозния сектор.

Профсъюзите съобщиха, че половината от учителите в началните училища не са отишли на работа днес. TotalEnergies уведоми, че 55% от служителите ѝ в сутрешните смени в рафинериите ѝ са спрели работа, по-малко в сравнение с 19 януари. Крайнолевият профсъюз CGT заяви, че цифрата е неточна.

За профсъюзите предизвикателството е да задържат стачното движение в момент, когато високата инфлация подкопава заплатите.

На местно ниво някои хора обявиха операции „Робин Худ“, които не са разрешени от правителството. В югозападната област Ло-е-Гарон местното подразделение на профсъюза CGT спря захранването на редица камери на пътя и смарт електромери.

Снимка: EPA/БГНЕС

„Когато има толкова голямо противопоставяне, за правителството ще е опасно да не се вслуша“, коментира Милен Жако, генерален секретар на подразделението за държавните чиновници в профсъюза CFDT.

Обществени допитвания показват, че значително мнозинство от французите се противопоставят на реформата, но Макрон е неотстъпчив. Реформата е „много важна“, за да гарантира жизнеността на пенсионната система, каза той в понеделник.

Улично шествие в Париж е планирано за по-късно днес.

„Жестока“

Реформата на пенсионната система ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро на година под формата на пенсионни вноски, сочат данни на министерството на труда.

Профсъюзите твърдят, че има други начини за повишаване на приходите като облагане на супербогаташите или задължаване на работодателите или на по-заможни пенсионери да допринасят повече.

„Тази реформа е нечестна и жестока“, заяви Люк Фар, генерален секретар на профсъюза UNSA на държавните чиновници. „Вдигането на възрастта за пенсиониране на 64 години ще ни тласне назад в социално отношение“, допълни той.

Електроснабдяването във Франция беше намалено с 4,5%, или 3 гигавата, тъй като служители в атомни и топлоелектрически централи се присъединиха към стачката, сочат данни на комуналната компания EDF.

TotalEnergies съобщи, че доставките на нефтопродукти от френските ѝ обекти са били спрени заради стачката, но нуждите на клиентите са били удовлетворени.

Снимка: EPA/БГНЕС

Правителството направи някои отстъпки, докато подготвяше текста на законопроекта. Първоначално Макрон искаше възрастта за пенсиониране да бъде определена на 65 години, а правителството обещаваше също минимална пенсия от 1200 евро на месец.

Премиерът Елизабет Борн заяви, че прагът от 64 години „не подлежи на преговори“, но правителството обмисля начини да компенсира част от последиците, особено за жените.

Лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон, който е остър критик на реформата, съобщи, че парламентът ще обсъди в понеделник предложение за референдум по въпроса.

„Французите не са глупави“, каза той по време на поход в Марсилия. „Ако тази реформа е жизненоважна, трябва да е възможно хората да бъдат убедени, че е така“, допълни Меланшон.

Големи стачки и във Великобритания в сряда

Утре учители в Англия и Уелс също ще организират стачка след десет години на скромно заплащане във финансираната от държавата училищна система, заради което много хора са принудени да работят на още едно място или да излязат напълно от професията. 

Стотици хиляди други служители, включително в жп транспорта и държавни чиновници също ще спрат работа в сряда - най-големия ден за стачки във Великобритания от няколко десетилетия от гледна точка на обхвата на въвлечените индустрии. 

Националният образователен съюз, който организира стачката на учителите, иска по-голямо от инфлацията увеличение на заплащането, финансирано изцяло от правителството, така че училищата да могат да покриват други разходи - от консумативи до учебници. 

Инфлацията достигна двуцифрени числа миналата година, а в реални изражения заплатите на учителите са намалели с 23 на сто от 2010 г., съобщи профсъюзът. 

Той планира общо седем дни на стачки и твърди, че един на всеки четирима учители напускат професията до три години след постъпването си на работа, а това се отразява на образованието на децата.

Премиерът Риши Сунак иска да увеличи часовете по математика в училищата, но според профсъюза планът му не взема предвид недостига на учители, заради който един на всеки осем урока по математика са преподавани от неквалифициран по предмета учител.  

Британски медии съобщават, че учителите в елитния Winchester College в Южна Англия, където е учил Сунак, ще бъдат сред стачкуващите в сряда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 31.01.23 г.
fallback
Още от Свят виж още