IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е в плен на национална стачка заради пенсионната реформа на Макрон

Вдигането на възрастта за пенсиониране с две години все още не е одобрено от парламента

17:19 | 19.01.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Френски служители обявиха стачка и се включиха в шествия в страната в четвъртък, като спряха движението на влакове и прекъснаха производството на ток в цялата страна за един ден като протест срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране с две години до 64 г., предава Ройтерс.

Стачните действия са голям тест за президента Еманюел Макрон, който казва, че планът му за пенсионна реформа, който според обществени допитвания е силно непопулярен, е от жизненоважно значение, за да предотврати рухване на системата.

Повишаването на възрастта за пенсиониране с две години и удължаването на периода за плащане на пенсионни вноски ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро под формата на годишни пенсионни вноски и това ще позволи на системата да постигне баланс до 2027 г., сочат изчисления на министерството на труда.

„Реформата е необходима и справедлива“, заяви министърът на труда Оливие Дюсоп пред LCI TV.

Но протестиращите не са съгласни.

„Заплатите и пенсиите трябва да бъдат повишени, не възрастта за пенсиониране“, пишеше на голям плакат, носен от служители, които поставиха началото на протестния поход в Тур, Западна Франция.

„Ще трябва да си приготвя проходилката, ако реформата мине“, казва 53-годишната социална работничка Изабел и допълва, че работата ѝ е твърде тежка, за да я удължават с още две години. Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

Брижит Мьони, която се пенсионирала по-рано, казва, че протестира в знак на солидарност с бивши колеги. „64 г. е твърде много. Тук съм и защото ми писна от Макрон“, коментира тя.

В Ница, Южна Франция, голям плакат гласеше: „Не на реформата“.

Според профсъюзите има и други начини да се осигури жизненост на пенсионната система, като облагане с данъци на супербогаташи или повишаване на вноските на работодателите или на заможните пенсионери.

Предизвикателството пред тях е да превърнат противопоставянето на реформата и гнева заради кризата с издръжката за живот в масов обществен протест, който в крайна сметка да принуди правителството да смени курса.

Профсъюзни лидери, които се очаква да обявят още стачки и протести вечерта, заявиха в четвъртък, че това е само началото.

„Нужно е много хора да се присъединят към протестите“, коментира Лоран Берже, ръководител на най-големия профсъюз във Франция CFDT пред BFM TV. „Хората са против тази реформа…, трябва да го покажем на улицата“, допълни той.

Музикална пауза

Пенсионната реформа все още трябва да бъде одобрена от парламента, където Макрон изгуби абсолютното си мнозинство, но се надява да я прокара с подкрепата на консерваторите.

Машинисти, учители и служители в рафинерии бяха сред служителите, които спряха работа в четвъртък. Радио France Inter излъчваше музика вместо обичайните си предавания, а шофьори на автобуси и държавни служители също се включиха в стачката.

Само между един на три и един на пет високоскоростни влака се движеха днес, а местните и регионалните влакове спряха почти изцяло, съобщи железопътният оператор SNCF.

В Париж някои метростанции бяха затворени, а трафикът беше сериозно нарушен с малко движещи се влакове.

На оживената Gare du Nord хората бързаха да хванат малкото влакове, които все още се движеха.

Служителката в ресторант Бевърли Гаине, която пропуснала работа, защото влакът ѝ бил отменен, коментира, че е съгласна със стачката, въпреки че не се е включила в нея.

Но не всички хора проявяваха такова разбиране. Снимка: EPA/БГНЕС Снимка: EPA/БГНЕС

„Не разбирам, винаги все едни и същи хора стачкуват… и ние трябва да го понасяме“, казва служителката в имотния сектор Виржини Пинто, която не успяла да вземе метро, за да отиде на работа.

Забрана от 2007 г. за безразборно спиране на работата и ограничения на стачките за гарантиране на минимални обществени услуги намаляват възможността на профсъюзите да осуетят амбициите на правителството за реформа.

Фактът, че работата от вкъщи е много по-разпространена след пандемията също може да е оказало влияние.

Данъци за богатите?

Служителите от държавния сектор често са на предна линия в стачките, около 70% от учителите в начални училища спряха работа, както и почти толкова в средните училища, съобщиха профсъюзите им. Министерството на образованието обаче обяви далеч по-ниски цифри.

В Париж ученици блокираха най-малко едно средно училище в подкрепа на стачните действия.

Данни на EDF и мрежовия оператор RTE показаха, че производството на ток е намаляло до около 12% от общото подаване на енергия, принуждавайки Франция да повиши вноса.

Блокирани бяха доставките в рафинерии на TotalEnergies във Франция, съобщиха профсъюз и представители на компанията. Главният изпълнителен директор на компанията Патрик Пуяне заяви в сряда, че един ден стачки няма да наруши дейността на рафинерията, но това може да се промени, ако протестите продължат.

Последиците за въздушния трафик до голяма степен бяха ограничени до намаляване на полетите с около 20% на летище „Орли“, второто по големина в Париж. Air France съобщи, че изпълнява всичките си полети на дълги разстояния и 90% от полетите на кратки и средни разстояния.

В същото време Макрон и редица негови министри са в Барселона в четвъртък за среща с испански представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: Импeраторът: Чие дете е Ам гъл!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Ами гледам не е нещо драстично в увеличението на пенсионната възраст - 64г . За справка у нас расте до 65г ... :))) ... Средно мъжете живеят 77г а жените 84г , а у нас съответно е 69г и 76г ... Какво те възмущава ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС и в теб, и в Боян Чуков и Вацев, има нещо толкова грозно като излъчване все едно сте деца на Ам Гъл, който е изнасилил жена от човешката раса. Това извращение на повърхността на едно същество може да се обясни само и единствено с огромната злоба, която се крие вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС чудя се защо си толкова грозен - заради непрестанната злоба, която бълваш или заради огромната ти тъпота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Гледам протестират само тузeмци, защо ли не се учудвам? Неееее, няма протести-мaрш на работа - ще работите и до 75 ако трябва, за да храните новите французи ония с нигъpо-тaлибански произход - дето макарон се гушка с тях..... разбира се: макарон ще ви каже, че ПУТИН е виновен !!! Нищо добро не ви чака, ако не си върнете държавата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още