fallback

"Газпром" ще има собствена частна армия

Основание за създаването на паравоенното образувание е Законът за защита на енергийния сектор на Русия

10:38 | 08.02.23 г. 29

Руското правителство позволи на "Газпром" чрез своето дъщерно дружество "Газпром Нефт" да сформира собствена частна армия, става ясно от публикуван преди дни документ на правния портал на Русия. Петролната компания ще има дял от 70% в структурата на новата военна организация, а останалият дял ще бъде в ръцете на "Частната охранителна органиция "Стаф - Център".

Основание за създаването на организацията е Законът за защита на енергийния сектор на Русия, става ясно още от постановлението, подписано от премиера на Русия Михаил Мишустин. Този закон позволява създаването на паравоенни организации от страна на енергийните компании, стига делът им в капитала да е не по-малко от 50 на сто.

Една от най-известните частни военни компании в Русия е ЧВК "Вагнер" на руския бизнесмен Евгени Пригожин. Организацията взима активно участие в различни военни операции на Москва, включително и сега в Украйна. Според наблюдатели щурмът на руската армия в Донбас през последните седмици се дължи на наемниците на Пригожин, но постепенно тя е измествана от мобилизирани и редовната руска армия.

На 6 февруари Върховната Рада на Украйна призна ЧВК "Вагнер" за престъпна организация. В края на януари финансовото министерство на САЩ пък я обяви за "значима организация в трансграничната престъпност" и наложи редица санкции срещу нея. Европейски депутати поискаха в края на 2022 година тя да бъде вписана в списъка с терористични организации на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 08.02.23 г.
fallback
Още от Свят виж още