IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат нови санкции на групировката „Вагнер“ заради войната в Украйна

Новите наказателни мерки засягат редица физически и юридически лица, като целта е да се намали способността на Москва да води война срещу Украйна

19:45 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ЕРА
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вашингтон официално определи руската частна военна компания „Вагнер Груп“ (Wagner Group) като транснационална престъпна организация, замразявайки нейните активи в САЩ, съобщава Ройтерс.

Миналия месец белият дом каза, че групировката „Вагнер“ е приела доставка на оръжия от Северна Корея за подпомагане и укрепване на руските позиции в Украйна.

В тази връзка Вашингтон наложи допълнителни санкции срещу групировката, за която американски служители твърдят, че помага на руските въоръжени сили във войната в Украйна, информира CNN.

Мерките на американските власти са насочени срещу десетки физически и юридически лица, в опит да бъде подкопана способността на Русия да води война.

Държавният департамент на САЩ също обяви редица санкции, „насочени към ключовата инфраструктура на „Вагнер“ – включително авиационна фирма, използвана от „Вагнер“, пропагандна организация на „Вагнер“ и подставени компании на „Вагнер“, според американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„Докато руската армия воюваше на бойното поле, Путин реши да разчита на групата „Вагнер“, за да продължи своята война. Групировката „Вагнер“ също се намеси и дестабилизира страните в Африка, извършвайки широко разпространени нарушения на правата на човека и отнемайки природните ресурси от техните хора“, посочва в прессъобщение Министерството на финансите на САЩ.

В допълнение към мерките, насочени срещу „Вагнер“ – които бяха предварително прегледани от Белия дом миналата седмица – и двете институции обявиха санкции срещу широка група лица и компании, свързани с войната на Русия в Украйна. Това са последните наказателни мерки на САЩ срещу Кремъл и неговите приближени, тъй като войната на руския президент Владимир Путин скоро ще навлезе във втората си година без признаци на приключване.

„Това действие подкрепя целта ни да намалим капацитета на Москва да води война срещу Украйна, да насърчим търсенето на отговорност за онези, които стоят зад агресивната война на Русия и свързаните с нея злоупотреби и да окажем допълнителен натиск върху руския отбранителен сектор“, изтъква Блинкен.

Вашингтон посочва редица юридически лица, които са подложени на санкции, като Terra Tech и китайската Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute.

„Взетите днес решения за санкции срещу „Вагнер“, както и новите наказателни мерки срещу техните сътрудници и други компании, съдействащи на руския военнопромишлен комплекс, допълнително ще възпрепятстват способността на Путин да въоръжава и оборудва своята военна машина“, посочва от своя страна американският министър на финансите Джанет Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още