IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И четири дни след земетресението има оцелели под руините

Всъщност 72 часа се смятат за срока, след който вече не се очаква да бъдат открити оцелели под планините отломки

07:18 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Спасители извадиха малко момче изпод развалините в град Хатай. Снимка:  EPA/STR
Спасители извадиха малко момче изпод развалините в град Хатай. Снимка: EPA/STR

Дори четири дни след земетресението в турско-сирийския граничен район спасителите все още откриват оцелели под развалините на срутените къщи. Въпреки мразовития студ в региона спасителите отново и отново чуват звуците на затрупани хора, които отчаяно чакат помощ, съобщи репортерка на държавната телевизия TRT World. 

„Ще продължим, докато не се уверим, че няма повече оцелели", цитира тя говорител на службите за спешна помощ.

В провинция Кахраманмараш майка и дъщеря ѝ са били спасени след 92 часа, съобщава информационната агенция Anadolu. По-рано в същия район петгодишната Мина е била спасена жива от развалините. „Толкова съм щастлив, че я намерихме", казва един от спасителите. В провинция Хатай двегодишната Фатима бе спасена от развалините 88 часа след трусовете.

Но намирането на хора, погребани живи след толкова дълъг период от време, е почти като чудо. Само в редки случаи човек оцелява повече от три дни без вода, особено при ниски температури. Поради това броят на загиналите в двете страни продължава да нараства бързо, като до ранната сутрин в петък жертвите достигнаха общо 21 000 души. Всъщност 72 часа се смятат за срока, след който вече не се очаква да бъдат открити оцелели под планините отломки при такова бедствие.

По данни на агенцията за гражданска защита Afad до четвъртък вечерта броят на жертвите на земетресението бе нараснал до 17 134 души от турска страна и 3 317 души от другата страна на границата в Северна Сирия. Така общият брой на загиналите достигна 20 451 души, като се очаква броят им да нарасне драстично.

"Тук няма семейство, което да не е пострадало", казва мъж, който помага за изкопаването на гробове в Кахраманмарас, Турция. Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай благодари на всички помощници. 75 държави от цял свят са изпратили екипи, заяви той. Досега са спасени повече от 8000 души. Експертите обаче се опасяват, че десетки хиляди жертви на земетресението все още могат да се намират под срутените сгради.

Българските спасителни екипи са извадили досега поне трима живи оцелели под отломките. За успеха стана ясно в четвъртък. Късно вечерта спасители от Банско и Разлог са извадили жив един човек изпод руините на сграда в град Антакия след сигнал на спасителните кучета. По-рано от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) съобщиха, че съвместно с местни екипи, са успели да извадят живи четиригодишно дете и възрастен под останките на сграда в района на град Адана. 

Междувременно и от Националната Асоциация на доброволците обявиха, че са открили петима оцелели. 

На 6 февруари вечерта екип от 12 спасители и пет кучета от ПСС към Българския Червен кръст отпътува за Турция, за да се включи в спасителните дейности след земетресенията в южната част на страната. Общо 78 служители на ГДПБЗН са на територията на Турция в момента и са изградили своя лагер на стадиона в гр. Бесни, съобщиха по-рано от МВР. 

Земетресението с магнитуд 7,7 по Рихтер бе засегнало граничната зона между Сирия и Турция рано сутринта в понеделник и причини огромни разрушения. В понеделник следобед в същия регион последва още един трус с магнитуд 7,6. 

Европейският съюз изрази съболезнованията си към населението на Турция и Сирия и даде заявка за по-нататъшна помощ. „Мислите ни са със семействата, които са загубили близките си, и с тези, които все още очакват новини", се казва в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикувано от ръководителя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Писмото беше подписано от всички 27 държавни и правителствени ръководители по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Световната банка обяви, че ще предостави на Турция помощ в размер на 1,78 млрд. долара (1,65 млрд. евро). Тези средства ще бъдат използвани за подпомагане на усилията за подпомагане и възстановяване. Започна и бърза оценка на щетите, за да се оцени мащабът на бедствието и да се определят приоритетните области за подкрепа на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още