IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загиналите при земетресението в Турция и Сирия са вече над 20 хил. души

Световната банка отпуска 1,78 млрд. долара на Турция за подпомагане на възстановяването

22:23 | 09.02.23 г. 2
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Повече от 20 хил. души са загинали при земетресението в Турция и Сирия досега, предава „Гардиън“, като се позовава на последната публикувана информация от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

АФАД заявява, че броят на загиналите в Турция вече е 17 134 души. По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че загиналите в страната му са 16 546 души.

Държавните медии в Сирия съобщават, че броят на загиналите в контролираните от правителството райони е нараснал от 1262 на 1347 души.

По-рано групата за гражданска защита "Белите каски" съобщи, че в контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната са загинали 1 930 души. Така общият брой на загиналите и в двете страни достигаа 20 411 души.

Експерти посочват, че се очаква броят на жертвите да продължи да нараства през следващите дни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност да разреши откриването на нови трансгранични пунктове за хуманитарна помощ между Турция и Сирия, за да се достави помощта на ООН за жертвите на земетресението.

Около 4 млн. души, които живеят в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, разчитат на хуманитарна помощ, транспортирана през единствения пропускателен пункт Баб ал-Хава в рамките на трансгранична операция за оказване на помощ, разрешена от Съвета за сигурност на ООН преди почти десет години.

"Това е момент на единство, не е момент за политизиране или разделяне, но е очевидно, че се нуждаем от масирана подкрепа", заяви Гутериш пред репортери.

"Разбира се, ще бъда много щастлив, ако Съветът за сигурност успее да постигне консенсус, за да разреши използването на повече пропускателни пунктове, тъй като трябва да увеличим и капацитета си за провеждане на операции по напречната линия в Идлиб от Дамаск", допълва той.

През 2014 г. Съветът за сигурност на ООН разреши четири трансгранични пункта за оказване на помощ на турско-сирийската граница, но до 2020 г. техният брой намаля до само един поради противопоставянето на Дамаск и Москва, които разглеждат мярката като нарушение на суверенитета на Сирия.

Междувременно Световната банка обяви помощ от 1,78 млрд. долара за Турция, за да подпомогне възстановяването на страната след мощното земетресение, което удари и съседна Сирия. „Осигуряваме незабавна помощ и подготвяме бърза оценка на спешните и огромни нужди на място“, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас в изявление. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Чудя се, ако и нас ни друсне едно такова земетресение дали ще остане здрава сграда, при това качество на строеж?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 1 година
ИНТЕРЕСНО, ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ, качват ли се или падат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още