IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия рискува сблъсък с ЕС заради нови правила за изразходване на евросредства

Нов указ може да даде на правителството повече свобода за това как да бъдат разпределени и изразходени средствата от европейските фондове за възстановяване

14:53 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италианският премиер  Джорджия Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.
Италианският премиер Джорджия Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

Италия се готви да одобри промени в начина, по който правителството контролира изразходването на милиарди евро от фондовете за възстановяване на Европейския съюз (ЕС), ход, който рискува да предизвика сблъсък между администрацията на премиера Джорджия Мелони и Брюксел, съобщава Bloomberg.

Указ, който трябва да бъде одобрен в четвъртък, планира да даде на правителството повече свобода на действие върху това как ще бъдат разпределени и изразходвани средствата, като също така рационализира процеса на издаване на разрешителни за нови проекти, става ясно от проектодокумент, видян от Bloomberg.

Указът, по-специално, ще позволи на министерството на икономиката да смекчи изискванията към изпълнителите, преди да бъдат изплатени средства за нови проекти, което повишава риска от предизвикателства от страна на ЕС заради предполагаемия слаб надзор. Документът подлежи на корекции, като може да бъде изцяло отменен.

Друг потенциално проблематичен въпрос е прехвърлянето на надзора върху изпълнението на плана от министерството на икономиката към кабинета на министър-председателя. Това би променило рамката, която беше договорена по-рано, според която ЕС вече е изплатил пари, и би могло да доведе до правна битка с Брюксел, предупреждава източник, запознат с проекта.

Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите въпроси, заяви по-рано тази седмица, че блокът ще позволи корекции в конкретни проекти на националния фонд за възстановяване, но няма да позволи големи всеобхватни промени.

Италия ще получи 192 млрд. евро като част от плана на ЕС за възстановяване от пандемията от коронавирус, но засега изпитва затруднения да разпредели и изразходва парите толкова бързо, колкото е планирано, като процесите на издаване на разрешителни се забавят поради мудната бюрокрация. Страната вече е получила 67 млрд. евро по плана.

Очаква се указът да бъде одобрен в четвъртък вечерта. Той ще влезе в сила незабавно, но все пак ще изисква одобрение от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още