IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на италианската централна банка: Финансите на Италия не са застрашени от по-високите лихви

Решението на ЕЦБ да вдигне лихвите с 300 базисни пункта от юли насам доведе до непрестанни атаки от италианските политици

17:11 | 04.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Увеличените разходи за заеми на Европейската централна банка засега не пречат на способността на Италия да продължи да финансира дълговото си бреме, заяви гуверньорът на Италианската централна банка Игнацио Виско.

„В момента увеличенията на основните лихвени проценти до голяма степен са управляеми за публичните финанси на Италия“, каза той в Милано в събота. „Средната цена на дълга постепенно нараства благодарение на високия му среден остатъчен матуритет“.

Решението на ЕЦБ да вдигне лихвите с 300 базисни пункта от юли насам доведе до непрестанни атаки от италианските политици, а премиерът Джорджа Мелони нарече ходовете „прибързани“, припомня Bloomberg.

След като италианските спредове скочиха през май преди началото на затягащия цикъл от ЕЦБ, централните банкери създадоха специален инструмент да защитят по-слабите икономики от потенциален удар чрез механизъм, макар че той все още остава неизползван.

„Правителството на Италия благоразумно планира да стесни постепенно дефицита през текущия тригодишен период“, коментира Виско на годишната конференция Assiom Forex в събота.

Все пак „е необходимо да се избягват повтарящи се отлагания в процеса на фискална консолидация, което би увеличило тежестта върху бъдещите поколения, които вече са обременени от много високия публичен дълг“, каза той.

Страната има дългова планина от около 150% от брутния вътрешен продукт, което се превърна във вечно главоболие за политиците.

По-рано тази седмица Управителният съвет на ЕЦБ – изправен пред инфлацията, която се забави, но остава повече от четири пъти над официалната цел – увеличи основната лихва с половин пункт и каза, че следващата подобна стъпка се предвижда да се извърши следващия месец.

„Остава от съществено значение да продължим да балансираме риска от прекалено постепенно прекалибриране“ с този от „прекалено затягане на паричните условия“, каза Виско, който е поддръжник на по-хлаваба парична политика. „Вярвам, че и на двата риска трябва да се придаде еднаква тежест“.

Докато традиционните бизнеси на банките печелят от нарастващите лихвени проценти, рисковете от по-високи провизии за лоши кредити се увеличават, каза шефът на Италианската централна банка.

„Някои сектори са особено уязвими към покачващите се цени на енергията, а част от дълга на фирмите е с променлива лихва“, каза той. „Затова, гледайки напред, не можем да изключим увеличение – може би дори значително – на провизиите за загуби по кредити“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://money.bg/archive/dramata-s-proviziite-po-loshite-krediti.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Bпpoчeм възмoжнocтитe зa пpecтpy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ...мантрата че Европейската банка видиш ли нямало да качва лихвите,тя не могла и да иска да ги качва защото Италия,Португалия,Гърция южняците потънали в дългове щели да го закъсат..ИЗДИША...И какво стана сега ?Много хора глупаво и безразсъдно си мислеха я да взема аз кредити тия няма да посетя да качат лихвите поради закъсалите държави.а какво стана ?Проблеми нямааа...Дълга си е дълг,лихваря не можеш да излъже,трябва да се плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още