IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай включи Lockheed Martin и Raytheon в черния си списък заради продажби на оръжие на Тайван

Страната постави двете компании в списъка си с ненадеждни дружества, който забранява внос и износ, свързан с Китай

18:30 | 16.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китай наложи нови санкции на двете най-големи американски компании в областта на отбранителната индустрия на фона на продължаващото напрежение с Вашингтон след свалянето на китайския балон, пише Wall Street Journal.

В четвъртък китайското министерство на търговията съобщи, че е сложило в черен списък Lockheed Martin и подразделение на Raytheon Technologies заради продажби на оръжие на Тайван. Поставянето на компаниите в „списъка с ненадеждни дружества“ им забранява дейности за внос и износ, свързани с Китай.

Санкциите са наложени, след като Вашингтон включи в черен списък шест китайски компании, които според американските власти са свързани с програмата на Пекин за разузнавателни балони. САЩ свалиха такъв балон, който навлезе в американското въздушно пространство. В последните години страната наложи санкции на множество китайски технологични компании, както и на дружества, които според Вашингтон са свързани с китайската армия.

Според новите санкции на Китай Lockheed Martin и Raytheon Missiles and Defense няма да могат да извършват търговия, свързана с Китай, или да правят нови инвестиции в страната. Китай забрани също на високопоставени ръководители на компанията да влизат в Китай или да получават разрешение за работа.

Китайското министерство съобщи още, че налага глоби на двете компании, които са два пъти по-големи от стойността на оръжията, които всяка от тях е продала на Тайван от септември 2020 г. насам.

Очаква се санкциите да окажат ограничено въздействие, тъй като американските компании в областта на отбраната до голяма степен имат забрана да продават въоръжение на Китай.

Китай ще предприеме контрамерки срещу американски компании, които подкопават суверенитета и сигурността му, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин на редовна пресконференция в сряда, като имаше предвид американските санкции срещу китайски компании, свързани с инцидента с балона.

Преди време Китай наложи санкции на Lockheed Martin и на Raytheon Technologies, както и на главния изпълнителен директор на Raytheon за продажби на оръжия на Тайван.

САЩ са основният доставчик на оръжие на Тайван, въпреки че Вашингтон поддържа официални дипломатически отношения с Пекин, а не с Тайпе.

Според Закона за отношенията с Тайван от 1979 г. САЩ са ангажирани да доставят отбранително оръжие на острова и са длъжни да третират заплахи към Тайван като въпрос на „голямо безпокойство“. Пекин многократно е критикувал продажбите на американско оръжие на Тайван като вредни за националния суверенитет на Китай.

Пекин счита Тайван за част от своята територия и не изключва използването на сила за установяването на контрол над самоуправляващия се остров.

САЩ се опитват да забавят военното развитие на Китай, като отрязват достъпа му до модерни технологии. През октомври Вашингтон наложи обхватни ограничения на износа на модерни чипове и оборудване, произведено от американски компании, в усилията си да предотврати възможността американски технологии да подкрепят военната сила на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още