fallback

Лидерът на "Вагнер" е натрупал 250 млн. долара от санкционираната си империя

Бизнесът на Евгений Пригожин с природни ресурси извън Русия почти не е засегнат от западните санкции

10:44 | 21.02.23 г.

Санкционираният лидер на руската наемническа група „Вагнер“ Евгений Пригожин е генерирал приходи за над четвърт милиард долара от световната си империя в бизнеса с природни ресурси в рамките на 4 години преди инвазията на Москва в Украйна, пише Financial Times, базирайки се на корпоративни отчети.

Разследване на медията показва, че години на западни санкции срещу основателя на „Вагнер“ не са успели да спрат стотиците милиони долари, течащи към Пригожин от добив на петрол, газ, диаманти и злато. „Вагнер“ е обвинена в нарушения на човешките права, включително убийства, измъчвания и изнасилвания в почти всяка страна, в която е имала дейност.

Приходите, натрупани от подкрепяните от наемниците бизнеси на Пригожин в страни като Судан и Сирия от 2018 г. насам, са помогнали на подкрепяния от Кремъл кетъринг магнат да се превърне в могъщ военноначалник в пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна.

FT е анализирала сметките на подкрепяни от „Вагнер“ компании, вече санкционирани от САЩ, ЕС и Великобритания, тъй като са контролирани от Пригожин, както и все още несанкционирани компании, разкрити в изтекли юридически документи. Резултатите за пръв път показват финансовия мащаб на това, което Вашингтон описва като „транснационална престъпна организация“.

Анализът изключва местните руски бизнеси на Пригожин с кетъринг и имоти, които са получили големи държавни договори и формират значителна част от състоянието му.

Миналия месец финансовото министерство на САЩ заяви, че „Вагнер“, която е вербувала десетки хиляди руски затворници да се борят в Украйна, е участвала в „сериозна престъпна активност, включително масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физическо насилие в Централна африканска република и Мали“.

Международната наемническа и пропагандна дейност на „Вагнер“ в подкрепа на диктатори и военни групировки предоставят на Кремъл неоспорим външнополитически инструмент, като в същото време са помогнали за забогатяването на своя основател.

Години наред Пригожин отричаше всяка връзка с групата „Вагнер“ и международната наемническа дейност до миналата година, когато призна, че я е основал през 2014 г. и се появи във видео, в което набира наемници в руска наказателна колония.

Въпреки това макар че Пригожин, който бе за първи път санкциониран от САЩ през декември 2016 г. и включен в списъка на ФБР с най-търсените лица през 2021 г., бе подложен на нарастващо наблюдение от западните правителства, пороят от санкции не е направил много, за да спре бизнеса с природни ресурси на „Вагнер“ в Африка и Близкия изток.

През 2018 г. правителството на САЩ санкционира “Евро Полис“ – контролирана от Пригожин компанията, която получи енергийни концесии от сирийския президент Башар Асад в замяна на освобождаването на петролни полета, контролирани от ИДИЛ, от наемниците на „Вагнер“ по време на гражданската война в страната.

Сметките на „Евро Полис“ показват, че санкциите са имали ограничен ефект върху дейността ѝ, като компанията е генерирала продажби за 134 млн. долара и нетна печалба за 90 млн. долара през 2020 г.

Това представлява възвръщаемост на акционерния капитал от 180%, който е бил изпратен обратно в Русия. През декември 2021 г., два месеца преди инвазията, компанията отчита свързан с договор срив на приходите до малко над 400 хил. долара, но все още може да се похвали с 92 млн. долара пари в брой в баланса си.

Други наемнически операции на Пригожин са много по-малки, но продължават дейността си въпреки санкциите. „М Инвест“, компания, разработваща златна мина в Судан и санкционирана от американското правителство през юли 2020 г., все пак генерира продажби за 2,6 млн. долара следващата година.

Две компании, чиито експортни записи показват, че са доставили големи количества промишлено оборудване на подкрепяни от „Вагнер“ компании в Судан и ЦАР, са генерирали над 6 млн. долара приходи към края на 2021 г.

Сметките показват още как някои от контролираните от Пригожин компании явно прехвърлят дейността си към други дружества, преди действията на Запада да ги затвори. Mercury – компания, работеща в сирийския петролен сектор и санкционирана от ЕС през 2021 г. - е генерирала продажби за 67 млн. долара през трите години преди санкциите, но обявява нулеви приходи след това.

Анализът на подкрепяните от „Вагнер“ компании за природни ресурси се основава на последните им налични сметки до декември 2021 г. Приходите и печалбите, декларирани от тези компании в Русия, са конвертирани обратно в долари от рубли по текущи обменни курсове.

Пригожин, в отговор на скорошна статия на FT за неговите бизнес дейности и избягване на санкциите, написа в канала на кетъринг групата си „Конкорд“ в Telegram: „Смятам, че всякакви санкции срещу мен, „Вагнер“, както и всички юридически и физически лица на Руската федерация, са абсолютно незаконни... Плюя и ще плюя на всякакви санкции”.

В отговор на друга статия на FT за дейността на „Вагнер“ в Африка, включително убийства и пропаганда, той каза, че статията е правилна, но твърди, че не прави големи печалби. „Financial Times, ако не знаете, това е британско издание, публикува статия за „Вагнер“, съдържанието на която до голяма степен явно е вярно“, пише той. „С изключение на последната част, където се говори за финансовото ми обогатяване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Свят виж още