IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зараждащата се "Малка Москва" на Бали предизвиква бурна реакция сред местните

От началото на войната в Украйна много руснаци са дошли на острова - и започват работа нелегално

14:42 | 23.03.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На туристическо изложение в Москва миналата година с отпадането на ограниченията около Covid-19 Индонезия се рекламира с думите „Време е за Бали“.

Икономиката на тропическия остров беше ударена силно от пандемията, но не всичко минава по план със завръщането на туристите, разказва Wall Street Journal.

Десетки хиляди руснаци са пътували до Бали през последната година, включително такива, които искат да се отдалечат от войната, която страната им започна в Украйна. Някои са започнали работа – включително като треньори по тенис, фотографи и дори стенд-ъп комици – нарушавайки визовите си условия, казват представители на властите в Бали и местни жители.

Това предизвика бурна реакция в иначе спокойното горещо място за почивка, известно с плажовете си, изумрудените оризови полета и курорти по хълмовете. Разгневените жители са започнали кампании в социалните медии срещу предполагаеми руски престъпления, принуждавайки властите да предприемат мерки.

Гуверньорът на Бали Уаян Костер каза миналата седмица, че е поискал централното правителство да прекрати политиката, която позволява на туристи от Русия и Украйна да получават визи при пристигането си в страната, а не с предварително одобрение. Официалните данни показват, че пътуванията от Украйна също са се увеличили, макар че Индонезия е приела седем пъти повече туристи от Русия миналата година спрямо тези от Украйна, а местният гняв е насочен основно към руснаците.

„Има много визови нарушения, например туристи, които започват работа, икономически престъпления, прекомерен престой“, казва Костер за изданието, имайки предвид пътуващи и от двете страни.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., стотици хиляди нейни граждани се изляха в съседни страни като Грузия и Армения, където руският език е широкоразпространен. По-малък брой пътуват до по-далечни дестинации, включително Бали, където храната и наемите са сравнително евтини, а прилагането на имиграционните правила обикновено е слабо.

През октомври, месец след като Москва нареди широка мобилизация за запълване на войските за войната в Украйна, броят на руснаците, влезли в Индонезия, се е удвоил до 12 хиляди и е нараствал всеки месец до края на януари – последния месец, за който са налични данни. Около 22 хил. руснаци са пристигнали в Бали само през януари – повече от всяка друга страна с изключение на Австралия.

Някои от тях остават дълго и работят онлайн, например управляват маркетинга в социалните мрежи за руски компании. Други предлагат услуги като бръснари, фитнес треньори и масажисти, грижейки се отчасти за нарастващата руска общност, посочват руснаци и индонезийци, живеещи там.

„Има толкова много руснаци сега, че създадохме нещо като кабанг – това означава „малка Москва“ в Бали“, казва Антон Занимонец, руски гражданин, който живее на острова със семейството си от 2019 г. насам. Занимонец, който работи в имотния сектор и е получил виза за бизнес инвеститор, казва, че насърчава съгражданите си да научат индонезийски или английски език и да узаконят бизнесите си.

Индонезийският министър на туризма Сандяга Уно заяви, че ще проучи предложението на гуверньора на Бали да сложи край на визите при пристигане за руснаци и украинци. Той допълва, че е възможно броят руснаци и украинци, причиняващи проблеми, да е много малък в сравнение с общия брой туристи от тези страни.

Имиграционните власти поискаха от местните да избягват да правят бързо разпространяващи се онлайн публикации за предполагаемо лошо поведение от чужденци, заявявайки, че подобно съдържане прави Бали да изглежда опасен и вреди на туризма. Всички оплаквания трябва да бъдат насочвани директно към правителство, заяви говорител на властите.

Мей Нурлита, индонезийски фитнес треньор, която живее в Бали от седем години, казва, че местните в нейната професия губят пред руснаците. Макар че фитнесът, където тя работи, има твърда политика срещу нелицензирани чужденци, тя казва, че този, който тя ползва за личните си тренировки, не е толкова строг и рускоговорящи са започнали да предлагат тренировки, без да уведомят ръководството.

Когато биват конфронтирани по темата, казва тя, те твърдят, че не говорят английски или казват, че човекът, когото очевидно тренират, е техен приятел. „Ако това е ваш приятел, няма да им донесеш 20-килограмови тежести, те ще си ги вземат сами“, казва Нурлита.

Популярен профил в Instagram на английски език, който може да се преведе като „малката Москва в Бали“ (moscow.cabang.bali), препубликува реклами от социалната медия на бизнеси, които според последователите му се управляват от руски граждани и не са с разрешителни. Последните публикации включват магазин за наем на велосипеди, център за сърф обучения и туристическа агенция. Той редовно получава стотици коментари, много от които от индонезийци, които призовават властите да предприемат действия.

13 руснаци са били депортирани тази година към средата на март, почти една трета от всички депортирани. Властите казват, че някои от тях са били принудени да напуснат, защото са стоели повече от разрешеното според визите им, за да избегнат повиквателна в Русия, или са работили незаконно като треньори по тенис или фотографи. По-рано този месец три руски гражданки са били депортирани заради предоставяне на секс услуги.

Руснаците са особено на фокус в онлайн гнева отчасти защото вече се свързват с изненадващи инциденти. Руски инфлуенсър в социалните медии и негова спътничка по бански подкараха мотоциклет от кея в морето преди две години, което доведе до депортирането на инфлуенсъра.

По-скорошен случай, който привлича вниманието, включваше руснак, който се движи из Бали в бяло Lamborghini с държавна регистрационна табела, заменена с фалшива, носеща неговото фамилно име. Властите съобщиха миналата седмица, че са иззели колата, а шофьорът е избягал в Дубай.

Някои хора на острова са загрижени за обратната реакция и казват, че отказът на визи на руснаци при пристигането може да отблъсне туристите от страната. Други казват, че туристите от други места също създават проблеми.

„Аз лично не съм сигурен дали това се отнася само за Русия“, каза Кадек Сиска, който работи за екотуристически бизнес. „Но в социалните медии много хора споменават руски туристи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: raznoobraznik :) и какво расиско има в това, даже доста добре е описал културната особенност на руснака... те наистина са високомерни и нагли просстаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: raznoobraznik... преки наблюдения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
raznoobraznik
преди 1 година
До: zelka007Много расистко изказване. Във всеки народ има и добри, и лоши хора.Замисли се какво те кара да изпитваш такава омраза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
изключително високомерно и нагло племе с просташко държане са рашибозуците ... за рускините е всеизвестно какво правят по по-скъпите туристическите дестинации ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още